5 razloga zašto je organska kozmetika bolja za vašu kožu

Svakog jutra pre nego što izađu iz svog stana, žene širom sveta svoju kožu izlažu različitim štetnim hemikalijama. Ta brojka se kreće i do čak 100 supstanci u samo nekoliko proizvoda koji su deo naše dnevne beauty rutine. Samo 26 sekundi je potrebno da naša koža apsorbuje sve štetne sastojke koje u sebi imaju kozmetički proizvodi iz industrijske proizvodnje.

Uznemiravajuće je shvatiti da većina proizvoda sa kojima smo odrasli sadrže supstance koje mogu uticati na naše zdravlje i prouzrokovati bolesti kao što su rak, neuropatije itd.

Pored toga različite neprijatne vrste alergija i osipa nisu ni malo zanemarljive kao posledica upotrebe kozmetike sa problematičnim hemijskim sastavom.

Koža je jedan od naših najvećih organa – čovek prosečno ima oko 3 kg kože koja predstavlja polupropusnu membranu u naš organizam. Razne nečistoće i zagađivači iz vazduha i životne sredine ulaze u naš organizam upravo preko kože. Ono što nanosimo na kožu postaje jednako važno kao i ono što jedemo.

Šta je to prirodna kozmentika?

Prirodna kozmetika potiče direktno iz prirode i u svojoj osnovi sadrži čiste, izvorne i prirodne sastojke koji se najčešće mogu pronaći na livadi. Da još jednostavnije postavimo stvari – da biste jednu kremu nazvali prirodnom ona mora da sadrži sastojke koji nisu dodatno tretirani i koji nisu prolazili kroz različite procedure hemijske obrade.

Prirodna i organska kozmetika

Organska kozmetika, za razliku od prirodne, nam govori o načinu uzgajanja biljaka koje će se za nju koristiti. To podrazumeva uzgoj bez pesticida i veštačkih đubriva na tlu koje nekoliko godina nije tretirano nikakvim hemijskim preparatima.

Možemo izdvojiti tri kategorije prirodne kozmetike:

  1. Prirodna kozmetika
  2. Prirodna kozmetika sa organskim sastojcima – sadrži najmanje 70% organski dobijenih sastojaka (npr. hranljiva prirodna krema sa ekstraktom organski uzgajane aloe vere)
  3. Organska kozmetika – sadrži najmanje 95% prirodnih sastojaka iz organske proizvodnje; tačnije, organska kozmetika je ona kozmetika kod koje je od fizički obrađenih sastojaka minimalno 95% iz kontrolisanog organskog porekla, a koji čine ukupno 20% celog proizvoda (na primer organska prirodna krema od ši butera )

Najčešće korišćeni sastojci u industrijskoj kozmetici

Najčešće korišćeni sastojci u kozmetici, za koje ste sigurno i čuli do sada jesu parabeni, formaldehid, silikoni i sulfati.

Za sve navedene sastojke, postoje detaljna istraživanja koja dokazuju direktan štetan uticaj ne samo na kožu, već mnogo bitnije od toga, na vaše zdravlje.

Paraben ima štetno dejstvo na reproduktivno zdravlje. Negativno utiče na reproduktivne organe kod muškaraca i nosi rizik od malignog melanoma, zbog stimulacije estrogena. Još jedno istraživanje dovelo je u direktnu vezu, sastojak paraben sa razvojem karcinoma dojke.

Sulfati se često pojavljuju kao SLS ili SLES i veruje se da su kancerogeni. Sulfati mogu da izazovu alergijske reakcije, a posebno su štetni za sve one osobe koje imaju problem sa psorijazom ili drugim problemom sa kožom.

Sada kada imate osnovne podatke o organskoj i prirodnoj kozmetici, možemo u nastavku nabrojati prednosti korišćenja ovih proizvoda.

#1 Blaga za vašu kožu

Organska kozmetika se pravi od sastojaka koji će doneti poboljšanje i zdravlje vašoj koži. Počevši od minerala kao što su magnezijum, kalcijum, cink preko botaničkih sastojaka poput ulja čajevca, ruzmarina i zelenog čaja koja koži donose zaštitu i smirujući efekat.

Već smo objasnili da većina kozmetičkih proizvoda a posebno šminke sadrži dosta loših sastojaka koji su sve samo ne zdravi za vašu kožu a možemo čak i reći da su veoma agresivni. Ukoliko imate osetljivu kožu, preporučljivo je da pređete na korišćenje organske kozmetike. Ona u sebi ima sastojke koji će povoljno uticati na stanje vaše kože i kako vreme bude prolazilo ono će biti sve bolje.

#2 Zaštitimo buduće generacije

Mnogi štetni sastojci, koji se mogu naću u našoj svakodnevnoj dnevnoj beauty rutini, povezuju se sa različitim defektima novorođenčadi. Istraživanja u Americi su pokazala da ftalati, koje možemo naći u kupkama, šamponima i toaletnim vodama, mogu veoma loše uticati na trudnice. Njihova deca, kasnije mogu da se rode sa poremećajima pažnje i da razviju hiperaktivnost. Kada koristite organsku kozmetiku, dajete svoj doprinos budućim generacijama, kroz unošenje manje štetnih hemikalija u svoj organizam.

#3 Zaštitimo životnu sredinu

Većina proizvoda koje koristimo svakog dana u sebi sadrže derivate nafte a nama su poznati kao parafin i vazelin. Ove hemikalije zagađuju naše izvore vode jer ih svakodnevno kroz naša kupatila  ispuštamo u kanalizaciju.

Nažalost, treba priznati i to da mi ne nanosimo štetu samo sebi, već i biljnim i životinjskim vrstama, koje nastanjuju reke, jezera, mora i okeane. Organska kozmetika je dobra za životnu sredinu, pre svega zbog toga što se svi prirodni sastojci koji su deo ovih proizvoda, gaje bez upotrebe pesticida i industrijskog đubriva.

Organski gajenje biljke takođe ne sadrže GMO sastojke, koji mogu biti veoma štetni ne samo za životnu sredinu već, kako nam je poznato i za ljude i životinje. Imajte u vidu, da brinući o svom zdravlju i lepoti, takođe utičete i na zdraviju životnu sredinu i korišćenjem organske kozmetike dajete doprinos u očuvanju našeg osetljivog i ranjivog ekosistema. To je prava beauty „win-win“ situacija.

#4 Leči i obnavlja vašu kožu

Mnogo puta smo u blogovima i na Instagramu videli da beauty blogerke koriste po nekoliko proizvoda svakog jutra, slažući slojeve jedan na drugi – toner, serum, prajmer, bb kremu ili puder pa korektor i na kraju neizbežni trio bronzer, rumenilo i hajlajter. Da ne spominjemo, kremu za predeo oko očiju, barem tri senke za oči, lajner i ovo najbrajanje može da traje do sutra. Zamislite samo koliko hemikalija posle ovoga upije vaša koža?! Već sledećeg jutra se možemo probuditi sa ozbiljno iritiranom kožom ili nekoliko velikih bubuljica.

Naše telo nam šalje jasan signal kada mu nešto ne prija i kada ga ne pazimo na pravi način. Moramo da naučimo kako da čitamo poruke koje nam naše telo šalje i da mu pružimo onu vrstu nege koja mu je potrebna.

Kada koristite organsku kozmetiku, vaša koža dobija mnogo balansiraniju negu i nije sklona iritaciji i drugim oblicima reakcija. Međutim ako se odlučite da pređete sa konvencionalne na organsku kozmetiku, pre svega treba dobro pročitati etikete svojih „starih“ proizvoda i postepeno ih zamenjivati onim na prirodnoj bazi.

Koža će takođe u početku imati određene reakcije kada se koristi organska kozmetika, jer će na površinu izlaziti sva ona prethodno korišćena konvenionalna kozmetika i njeni štetni sastojci. Procena je potrebno negde oko 4 nedelje da se koža obnovi i navikne na nove proizvode.

#5 Sprečava prevremeno starenje kože

Za razliku od industrijske kozmetike, prirodna ne sadrži štetne sastojke koji podstiču starenje kože. Hemikalije iz industrijske kozmetike znaju da zapuše pore i koži donose bled i nezdrav izgled. Bore su takođe mnogo češće i vidljivije kada se koristi konvencionalna kozmetika, baš zbog sastojaka poput silikona i voska koji se zbog svoje strukture vide na koži.

Osim što su pojedine organske kreme poznate i po sastojcima koji kožu štite od štetnih uticaja sunca (titanium dioksid, cink oksid i gvožđe oksid), one su takođe poznate i po hranljivim sastojcima biljnog porekla koji podstiču stvaranje kolegena i obnovu ćelija.

Slobodno recite glasno: organska kozmetiko dobro mi došla!

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: