Akvabik – aerobik u vodi

Postoji zabluda da je ova vrsta aerobika pogodna samo za trudnice i starije. Ali akvabik je veoma intenzivan, i pruža značajne koristi kardiovaskularnom sistemu. Ovo je trening koji je pogodan za sve uzraste i nivoe kondicije – čak i za osobe koje uopšte nisu u fromi.

Suština ove vrste treninga je da se uobičajene aerobne vežbe obavljaju u vodi dubine do grudi. Za one koji žele intenzivniji trening, mogu se odlučiti za trening u dubljoj vodi, tako da vežbač nije u mogućnosti da dodirne dno nogama. U takvom treningu, učesnici nose bove koje ih održavaju na površini. Pre angažovanja na bilo kojim aerobnim aktivnostim, važno je da uradite osnovne vežbe istezanja iznad vode ili u vodi. Ne ​​zaboravite da konstantno hidrirate telo, koje gubi tečnost iako je u vodi.

Glavna prednost akvabika je što voda smanjuje ,,težinu” osobe do čak 90 odsto. Zato se u vodi osećamo laganije. Ovo smanjuje opterećenje na zglobove i mišiće, pa je manja verovatnoća od stvaranja povreda i upala mišića. Ako imate poteškoća prilikom obavljanja određenih pokreta na zemlji, lakše će te ih obavljati pod vodom. Zato je vodeni aerobik odličan za one sa artritisom zglobova ili one koji se oporavljaju od bolnih povreda.

Puls prilikom vežbanje u vodi će biti manji nego tokom treninga na zemlji, ali neka vas to ne zavara. Iako vaš puls može ukazivati da trening nije intenzivan, vi će te zapravo raditi veoma intenzivno. Akvabik povećava mišićnu snagu, jer voda pruža prirodnu otpornost vašim pokretima. Vežbanje u vodi povećava i kapacitet pluća, jer su prinuđeni da rade jače i napornije zbog pritiska vode.

Ipak, uprkos brojnim prednostima vodenog aerobika, on sam ne pomaže jačanje kostiju u borbi protiv osteoporoze i drugih koštanih oboljenja. Zato je važno je da se kombinuju akvabik i neke kopnene vežbe, makar dva puta nedeljno za postizanje kompletnog treninga kostiju.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: