Blefaroplastika od A do Š

Blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka je jedna od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji. Hteli biste da saznate nešto više o ovoj popularnoj intervenciji?

Na pravom ste mestu. Naš plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović je tu da odgovori na sva vaša pitanja.

Šta je blefaroplastika?

Blefaroplastika je operacija koja spada u domen estetske hirurgije. Odnosi se na uklanjanje viška kože sa gornjih kapaka i na odstranjivanje i premodeliranje masnih jastučića na donjim kapcima.

Sa koliko godina treba uraditi blefaroplastiku?

Kada je korekcija kapaka u pitanju, pravila jednostavno ne postoje. Nekome se prvi znaci starenja javljaju ranije, a nekome tek u srednjim godinama. Uglavnom su to pacijenti između 27 i 40 godina starosti. Bitno je da pacijent bude dobrog opšteg zdravlja, kao i da ima realna očekivanja od ove intervencije.

Da li ću dobiti anesteziju?

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji ili kombinovano sa neuroleptanalgezijom. Intervencija se izvodi ambulantno.

Koliko traje operacija?

Operacija traje od jednog do dva sata u zavisnosti od obima i načina rada.

Ko su kandidati za korekciju kapaka?

Kandidati su pacijenti i pacijentkinje koji imaju višak kože na gornjim kapcima, koja im sužava vidno polje ili im predstavlja estetski problem kao i pacijenti koji imaju jastučiće na donjim kapcima. Nekada je neophodno uraditi podmlađivanje i donjih i gornjih očnih kapaka. Kod starijih osoba kojima gornji kapci sužavaju vidno polje, korekcija kapaka može predstavljati i najbolji način za popravljanje vida.

Da li se operacija uvek radi i na donjim i na gornjim kapcima?

Ovaj zahvat se u zavisnosti od vrste starenja pacijenta radi na donjim, na gornjim, ili i na donjim i na gornjim kapcima.

Koje se intervencije mogu kombinovati sa blefaroplastikom?

Na osnovu našeg iskustva korekcija kapaka se najčešće kombinuje sa procedurom zatezanja lica, dajući pritom celom licu novi mladalački izgled, mada i sama blefaroplastika može učiniti da izgledate deset godina mlađe. U svetu najbolji plastični hirurzi često ovu operaciju kombinuju i sa procedurom ubrizgavanja filera.

Koliko traje oporavak?

Na oči se posle intervencije stavljaju vrećice sa ledom ili ledenim gelom koje će smanjiti otok. Konci se vade  7 dana nakon operacije, a onda se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Da li postoje neke moguće komplikacije?

Postoje, ali veoma retko, i bezopasne su. Na osnovu našeg iskustva najčešće su to otoci sa modricama koji sami nestaju nakon nekoliko dana. Izuzetno retko dolazi i do pojave blagog ektropiona ili nemogućnosti potpunog zatvaranja kapka koji se povlači nakon izvesnog vremena.

Da li je potrebno ponoviti proceduru?

Intervenciju na gornjim kapcima je nekada potrebno ponoviti nakon 5 do 7 godina, dok se intervencija na donjim kapcima najčešće ne ponavlja.

Da li ću nakon intervencije imati neprirodan izgled lica?

Rezultati korekcije kapaka su odmah vidljivi. Daće vašem licu svežiji, odmorniji i mlađi izgled, ali ne i neprirodan izgled gornje i donje orbitalne regije. Mi akcenat stavljamo na augmentacionu blefaroplastiku, dok ekciziju kože, koja, ukoliko je nestručno urađena, može da dovede do neprirodnog izgleda.

Kako se pripremiti za intervenciju?

kako bismo utvrdili kakvo je zdravstveno stanje pacijenta, pre operacije radimo kompletan pregled i anamnezu. Preporučuje se da najmanje mesec dana pre operacije prestanete sa pušenjem. Dan pre intervencije ne treba da se koriste nikakve kreme za lice.

Da li je operacija bolna?

Sama operacija nije bolna. Ukoliko nakon intervencije budete osećali bolove, možete uzeti preporučeni lek protiv bolova.

Kako da se ponašam nakon operacije?

Nakon operacije oči mogu da budu pojačano osetljive na svetlost, mogu pojačano da se suše, peckaju ili svrbe. Pacijent nakon operacije pere lice dečijim sapunom najmanje pet puta na dan dok se konci ne skinu. Nosite naočare za sunce koje će vam pomoći da se zaštitite od svetlosti. Kako dodatno ne biste naprezali oči, prvih dana nakon operacije nije poželjni da gledate televiziju ili da čitate. Suncu se nemojte izlagati barem trideset dana, a i nakon toga je poželjno da koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Kada će biti vidljivi rezultati?

Rezultati su vidljivi odmah nakon intervencije, ali prave rezultate ćete videti nakon tri meseca kada tkivo u potpunosti zaraste.

Da li mogu da se šminkam?

Šminku možete da koristite sedam dana nakon intervencije.

Koja je cena blefaroplastike?

Cena varira od 600 do 900 evra u zavisnosti od obima posla.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: