Bol u ledjima

Bol u predelu leđa jedan je od najučestalijih uzroka za odlazak kod lekara i za nedolazak na radno mesto. Statistike govore da je 90 procenata populacije bar jednom imalo bolove u predelu vrata, krsta ili grudne kičme.

Bolovi u tom predelu se javljaju usled nepravilnog držanja, gojaznosti, slabosti mišića ali i mnoštva stresnih situacija.
Ako mnogo vremena provodite sedeći, stojeći ili noseći velike težine – to takođe može biti uzrok bolova.
Da biste izbegli da se kičma preoptereti i deformiše, treba da radite na učvršćivanju trbušnih i bedrenih mišića koji preuzimaju opterećenje najvećim delom. Pravilno držanje je najvažnije radi pravilne funkcije mišića. Jedino mišići sa čvrstinom će omogućiti pravilno držanje.

Postoji akutni i hronični bol u predelu leđa. Trajanje akutnog je najviše oko 90 dana, a hronični može trajati oko 120 dana i duže i ponovo nastupiti u više navrata u toku godine. Kada prvi put nastupe bolovi, možete ih učiniti blažim sprovođenjem određenih vežbi u konsultaciji sa fizioterapeutom. Ali, svakako i sami možete mnogo toga da uradite u cilju svog zdravlja.

Ukoliko je Vaš posao vezan za sedenje – s vremena na vreme ustanite, nakratko se protegnite i hodajte nekoliko trenutaka. A ukoliko Vaš posao zahteva stalno stajanje – ako ste u mogućnosti, s vremena na vreme potignite jednu nogu na neko uzvišenje da se opusti. Ako na radnom mestu podižete veće težine, ne biste smeli da opterećujete leđne mišiće. Kolena, kada se saviju, bolje će izdržati tešku masu nego kičma. Ukoliko posao obavljate u pognutom stavu, bilo bi dobro da se s vremena na vreme odmorite i koliko je moguće, da promenite stav.

Adekvatno se hranite i pijte što više vode. Ako ishranom unosite dovoljno belančevina – to ide u korist mišićnoj masi, a dovoljan unos vode dobro deluje na diskove smeštene između pršljenova. Gojazni ljudi morali bi da smršaju.

Naravno, vodite računa da Vaš ležaj za spavanje i jastuk budu udobni.

Ukoliko se desi da je vaš bol u ledjima praćen i glavoboljom, trebalo bi da razmislite da se obratite centru za glavobolje da vide o čemu se tu radi i da li je potrebna neka intervencija.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: