Bolovi u stomaku

Bol u ovom području se većinom dovodi u vezu sa teškoćama u probavi. Pored teškoća sa probavom, bol može biti i posledica previše nerviranja ili prevelikog unosa hrane.

Teškoće u probavnom sistemu mogu da budu infekcije, kao što su gastroenteritis ili peptički uliks, upale to jest divertikuloza ili apendicitis, pojava zatvora ili žučnog kamenca.

Bolovi se mogu javiti u svakom delu trakta probave, ali se to većinom javlja u stomaku. Ti bolovi mogu biti uzrokovani bezazlenijim poremećajima, na primer kada čovek ima povišenu temperaturu ili ima tvrđu stolicu.

Ponekad izuzetno snažan bol u stomaku ukazuje na prisustvo upale slepog creva ili tumora creva.

Ponekad bol u stomaku nema veze sa probavnim sistemom. Može biti reč o infekciji mokraćnih kanala, bubrežnom kamencu, kili, kod žena o teškoćama ginekološke prirode, ili spoljnom uticaju – tumori i otok na limfnim čvorovima.

Da biste izbegli bolove u stomaku, hranite se namirnicama u kojima ima mnogo vlaknastih materija, integralnom hranom, a što manje masne hrane i hrane sa jakim začinima. Neka obroci budu u optimalnim količinama, više manjih obroka.

Nikako ne treba da u jednom obroku pojedete previše hrane, a ostatak dana gladujete – ova loša navika dovodi do opterećenja probavnog sistema.

Veći unos vode će pospešiti pravilnu funkciju probavnog sistema.

Ukoliko učestalo primećujete da imate bolove u stomaku, probajte da utvrdite koje su to namirnice koje Vam ne odgovaraju, a bilo bi dobro da se konsultujete i sa lekarom.

Razni pojačavači ukusa isto mogu da dovedu do ovih problema.

Stresne situacije su neretko okidač za bol u stomaku, a sve to kasnije može voditi do depresije ili čak i glavobolje. Usled većeg lučenja adrenalina dolazi do velikog opterećenja zidova želuca i creva. Bilo bi dobro da svakog dana radite vežbe.

Olakšati Vam može termofor, kao i tople obloge. Na svaka 3 minuta treba menjati termofor – hladno, pa toplo.

Blagotvorno dejstvo imaju i sveži peršun i čaj od kamilice. Kamilica će umanjiti napetost, a peršun će ublažiti bolove koje uzrokuju gasovi i poremećena probava.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: