Bronhitis

Ova bolest pogađa gornji deo sistema za disanje, a karakteriše se upalom sluzokože bronhijalnih kanala.

U prisustvu upale dolazi do zadebljavanja i suženja sluzokože, pa pacijent ima napade kašlja, iskašljava sluz i teško diše.

Osnovni oblici bronhitisa su: akutni i hronični.

Akutni bronhitis odlikuje jak i suv kašalj, gde se javlja ispljuvak. Do akutnog oblika bronhitisa većonom dolazi krivicom virusa i ređe, bakterija.

Ako Vam je imunitet inače u redu, kašalj će se verovatno nestati za par dana. Ali, i kod ovog jednostavnijeg oblika koristi se terapija – antibioticima, kako ne bi došlo do infekcije na plućima.

Što se tiče hroničnog bronhitisa, njegovo trajanje je dosta duže nego kod akutnog, i obavezna je adekvatna lekarska pomoć.

Hronični bronhitis neretko za sobom povlači i upalu pluća, a znaci bolesti su skoro isti. Gojaznim osobama, osobama koje dugo sede i koje puše preti mnogo veći rizik da obole od hroničnog bronhitisa.

Lečenje bronhitisa zahteva redovne kontrole kod lekara. Lečenje je pomoću antibiotika, a savetuje se i vakcinacija protiv gripa, da virusi i bakterije ne bi ugrozili pluća. Pored toga, pacijent pije i lekove koji pospešuju iskašljavanje.

Obolelima od hroničnog bronhitisa ponekad su potrebni inhalatori u vidu spreja, a gojazni pacijenti bi morali da se podvrgnu dijeti. Moguće su neke prateće pojave poput vrtoglavice ili glavobolje ali to je obično prolaznog karaktera.

Pacijenti mogu da se podvrgnu kućnom lečenju, odnosno da prave smese za inhaliranje pomoću pare. Najbolji učinak u čišćenju disajnih puteva se postiže žalfijom ili mentom.

Bronhitis se jednostavno dijagnostikuje prilikom običnog lekarskog pregleda, lekar pomoću stetoskopa čuje šumove u gornjem predelu pluća. Ako se radi o hroničnom bronhitisu, neophodno je obaviti još nekolik analiza i snimiti pluća putem rendgena.

Uobičajeno se bolest leči antibioticima i sirupom za kašalj, mada pojedini oblici hroničnog bronhitisa zahtevaju upotrebu boce za kiseonik.

Što se tiče alternativnih metoda za lečenje, pomenućemo akupunkturu, aromaterapiju (eterična ulja – lavanda, eukaliptus, ruzmarin), kinesko lekovito bilje, ili lekovito bilje sa prostora naše zemlje.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: