Brzo hodanje

Brzo hodanje je jedan od najlakših načina da ostanete što duže u dobroj formi . Pokušajte postepeno da uvodite fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu, makar 30 minuta dnevno. Ovaj oblik aerobne kondicije može da podigne raspoloženje, vašu fizičku spremnosti i da poboljša kvalitet vašeg života.

Prilikom šetnje, obavezno nosite odgovarajuću odeću i obuću. Takođe ne zaboravite da pijete dovoljno vode dok hodate, da održavate hidriranost tela. Šetajte prvih par dana 15-20 minuta, a zatim postepeno povećavajte vreme. Možete koristiti pedometar da brojite korake koje ste napravili.

Hodanje može smanjiti visok nivo holesterola i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Takođe, hodanje jača srce, mišiće i pluća. Jako, zdravo srce sa povećanim brojem otkucaja je u stanju da nosi više krvi u ostatak vašeg tela. Brza šetnja svakog dana omogućava da sagorite do 200 kalorija više i tako postepeno smanjujete procenat telesne masti. Redovno pešačenje poboljšava vš BMI (body mass index) i nivo krvnog pritiska kod ljudi sa dijabetesom. Povećano kretanje mišića vodi ka većoj upotrebi glukoze od strane mišićnih ćelija, što uključuje korišćenje više insulina, a to podiže nivo šećera u krvi. Redovne nedeljne šetnje od po 3, 4 kilometra mogu nedeljno sagoreti i do pola kilograma masti u telu.

Istraživanja pokazuju da brzo hodanje može povećati vreme potrebno da kancerogene supstance prisutne u hrani dođu u kontakt sa sluzokožom creva i tako smanjuje rizik od pojave raka debelog creva. Sa poboljšanim cirkulacije, hodanje donosi pozitivnu energiju u telu i stoga smanjuje sporedne efekte hemoterapije kod pacijenata koji su već oboleli od kancera.

Uprkos promenama na telu tokom trudnoće, redovna fizička aktivnost je i više nego poželjna. Brzo hodanje vam može koristiti na mnogo načina. To može da smanji zamor i bolove, sprečava gomilanje suvišnih kilograma, i smanjuje rizik od pojave trudničkog dijabetesa. Brza šetnja pomaže otklanjanju stresa i anksioznosti, smanjuje depresiju. To poboljšava vaše samopouzdanje, podiže raspoloženje i pomaže da ste energični, pozitivni i zadovoljni tokom dana.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: