Čemu služi cink u organizmu?

Potreba za brojnim vrstama vitamina i minerala, u cilju očuvanja normalnih životnih funkcija, neizostavna je svakodnevno u životu svakog čoveka.
Postoji veliki broj vitamina i minerala koji se nalaze na dugačkoj listi neophodnih za život, ali u nastavku ovog teksta, baziraćemo se i ograničiti na mineralu cink.

Čemu služi cink?

Važnost cinka u organizmu je višestruka.
Ovaj mineral, predstavlja veoma važan i jedinstven antioksidans i kao takav ima važnu ulogu u sistemu odbrane i zaštite organizma od svih štetnih uticaja i procesa koji unutar njega mogu nastati.
Cink ostvaruje zaštitu organizma tako što pospešuje aktiviranje limfocita T, koji predstavljaju odbrambenu gardu svake ćelije pa samim tim i čitavih organa.
Istovremeno, cink u organizmu umanjuje i često potpuno eliminiše štetno delovanje slobodnih radikala, koji su veoma opasni i mogu biti uzročnici za nastanak mnogih teških i često neizlečivih oboljenja, kao što je karcinom.
Cink je odgovoran i za sposobnost regeneracije kože nakon povreda, ako i za izgled i stanje kože, ali i noktiju i kose.
Uloga cinka u organizmu, ovde se ne završava. Ovaj mineral takođe deluje i kao podsticajni faktor u procesu očuvanja normalne funkcije mozga i sposobnosti racionalnog razmišljanja.
Kod muškaraca, cink je odgovoran za pokretljivost spermatozoida i veoma je važan u procesu proizvodnje testosterona.

Kako se može odraziti nedostatak cinka u organizmu?

Nedostatak cinka u organizmu, može se odraziti padom imuniteta i sposobnosti odbrane organizma.
Takođe, ovaj nedostatak može i uzrokovati probleme na polju koncentracije, sposobnosti pamćenja i donošenja odluka. Tada osoba može biti sklona emotivnoj razdražljivosti i mentalnoj nestabilnosti.
Koža, kosa i nokti mogu biti slabi i podložni čestom pucanju.

Šta može uzrokovati nedostatak cinka u organizmu?

Nedostatak cinka u organizmu, pre svega može uzrokovati loša i slaba ishrana, ali i pojedine i dugotrajne vrste terapija, kao što su terapija gvožđem ili bakrom.
Prekomerni unos pomenutih minerala, dakle gvožđa i bakra, može uzrokovati nedostatak cinka.

Kako zaustaviti ili sprečiti nedostatak cinka u organizmu?

Nedostatak cinka u organizmu, možete zaustaviti ili sprečiti dovoljnim unosom namirnica koje ovaj mineral sadrže.

Koje namirnice sadrže cink?

Cink je u najvećoj meri sadržan u namirnicama kao što su: teleća i svinjska dzigerica, konjsko meso, žumance, morski plodovi kao što su školjke, ostrige, ljuskari i riba. Zatim, mahunarke, integralne žitarice, orasi, susamm i zrna lana.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: