Čemu služi kreatin‏?

Postoje i neprestano su aktuelne brojne polemike vezane za kreatin.
Jedni ga doživljavaju kao prirodni i krajnje bezopasni energent, dok ga drugi svrstavaju u red veoma štetnih i veoma opasnih supstanci.
Zato, kako bi smo razrešili ovu dilemu, upoznaćemo vas sa činjenicama o tome šta je i čemu služi kreatin?

Šta je kreatin?

Kreatin jeste prirodna supstanca, odnosno prirodni energent koji se svakodnevno proizvodi i skladišti unutar organizma. On nastaje i formira se od određenih vrsta aminokiselina, a to su: arginin, metionin i glicin.
Procenjuje se da u svakom trenutku, ljudsko telo u sebi treba da ima najmanje oko 2 grama kreatina.
Ali, pojedini ljudi ovaj podatak zanemaruju i odstupajući od njega, a sve u želji da povećaju svoju fizičku masu i radnu sposobnost mišića, oni u svoj organizam unose znatno, pa čak i desetostruko veću količinu kreatina.
Organizam, sam i prirodno proizvodi ovaj energent, ali takođe, on se kako smo nagovestili, može uneti i putem ishrane i putem različitih vrsta suplemenata, koji su naročito popularni među bodi bilderima.
Unutar organizma, kreatin se sintetiše u određenim organima, a to su jetra, bubrezi i pankreas, odakle se transportuje do tkiva mišića.

Čemu služi kreatin?

Kreatin služi za omogućavanje radne sposobnosti mišića. Odnosno, kreatin mišićima omogućava pokretljivost, daje im radnu energiju i izdržljivost, ali i utiče na njihovu masu.
Upravo zbog te poslednje stavke, bodi bilderi najčešće i koriste kreatin, ali i znaju da ga zloupotrebe. U prisustvu velike količine kreatina u organizmu, mišići za sebe vezuju znatno više vode, a ta činjenica rezultira povećanjem njihove mase.
Zato, paralelno sa uzimanjem kreatina, bodi bilderi piju znatno više vode.

Da li je kreatin štetan ili ne?

Odgovor na ovo pitanje, može biti i potvrdan i odričan. Sve zavisi iz kog ugla posmatrate ovaj energent i da li na pravi način razumete njegovu svrhu ili ste skloni da je zloupotrebite.
Ukoliko je nivo kreatina u organizmu normalan, kreatin sam po sebi nije štetan, već je naprotiv neophodan. Ipak, ako se u organizam unosi u neprimereno velikim količinama i to često, on može izazvati određene smetnje, ka o što su: česte i dugotrajne pojave grčeva u mišićima, stomačne tegobe, problemi sa jetrom, pankreasom i bubrezima.
Iz tog razloga, unos kreatina je strogo zabranjen osobama koje imaju zdravstvene smetnje sa jetrom, pankreasom ili bubrezima, ali i deci, trudnicama i dojiljama.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: