Čemu služi protein‏?

Kada je reč o proteinima, ono što se uglavnom i sa sigurnošću zna, jeste da su oni neophodni kao svakodnevni sastojci u našoj ishrani.
Međutim, kako bi smo tu tezu i potvrdili, u nastavku teksta potrudićemo se da vam objasnimo i približimo šta su to proteini, zašto su važni i čemu zapravo služe?

Šta su proteini?

Proteini ili belančevine, ustvari su specifična jedinjenja međusobno različitih ali kompatibilnih aminokiselina. U sastavu samo jednog proteina, može se naći čak nekoliko desetina ili neverovatnih nekoliko stotina različitih aminokiselina.
Sastav proteina, može se razlikovati u skladu sa različitošću aminokiselina koje su njegovi činioci.
Ipak, ono što je zajedničko svim proteinima, jeste da su oni neophodni i nezamenljivi elementi u sastavu svakog živog organizma, pa tako i ljudskog organizma.

Zašto su važni i čemu služe proteini?

Važnost proteina, ogleda se u njihovoj višestrukoj ulozi unutar organizma.
Proteini zauzimaju visok procenat u sadržaju gradivnog materijala od koga su sačinjeni svi mišići, sve kosti, koža i svi organa unutar organizma.
Dakle, da nema proteina ne bi bilo ni tkiva.
A otuda, izvodi se i zaključak o činjenici da su proteini uključeni u proces regulisanja aktivnosti i funkcije svake pojedinačne ćelije unutar organizma.
Brzina svih biohemijskih reakcija u organizmu zavisi od proteina.
Uz to, proteini imaju i ulogu u procesima transporta različitih vrsta i oblika materija unutar organizma.

Kako se može odraziti nedostatak proteina?

U zavisnosti od toga u kojoj meri je zastupljen nedostatak proteina u organizmu, zavisi i oblik i razmera u kojoj se to može negativno odraziti na organizam.
Uglavnom, može doći do smanjenja nivoa i kvaliteta mišićne i koštane mase. Može doći do poremećaja rada organa i do smanjenja kvaliteta svih životnih funkcija.
Tada, organizam može postati izložen napadima različitih vrsta infekcija i oboljenja i na kraju u drastičnim slučajevima može doći i do gašenja životnih funkcija.

Kako sprečiti ili zaustaviti nedostatak proteina?

Nedostatak proteina, možete sprečiti ili zaustaviti veoma jednostavno, redovnom i pravilnom ishranom.
Ishrana bogata proteinima, veoma je važan faktor u procesu očuvanja nivoa proteina u organizmu.

Koje namirnice sadrže proteine?

Proteini, u manjoj ili većoj meri sadržani su gotovo u svim vrstama namirnica.
Ipak, najviše ih ima u: ribljem mesu, pilećem belom ili ćurećem belom mesu, u jajima, mlečnim proizvodima, u voću kao što su banane ili jabuke, u povrću kao što je pasulj ili grašak, u pirinču, svim vrstama žitarica i proizvodima od žitarica, u mleku i u svim mlečnim proizvodima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: