Ciste na jajnicima, simptomi i liječenje

Ciste na jajnicima su tvorevine ispunjene tečnošću. Zapravo radi se o vrećicama ili “džepovima” ispunjenim tečnošću, a mogu se nalaziti u jajniku ili na njegovoj površini.

Žene imaju dva jajnika veličine i oblika badema, na objema stranama maternice. Sitna jajašca se razvijaju i sazrijevaju unutar jajnika.

Većina žena zapravo ima ciste na jajnicima ili se susrela sa istima u nekom trenutku tokom svog života. Većini cisti za žene ne predstavlja neku značaju neugodnost, a nekada postoje situacije u kojima im ne smeta uopšte.

Najčešći slučaj je da ciste nestanu bez bilo kakvih tretmana i to roku od nekoliko mjeseci.

Jajnici imaju dvije glavne funkcije :

 1. Da ispuštaju jajašca otprilike svakih 28 dana kao dio menstrualnog ciklusa
 2. Da ispuštaju spolne hormone estrogena i progesterone. A poznato je da imaju veoma značajnu ulogu u reproduktivnim procesima.

Tokom obavljanja svojih funkcija sa problemom cisti mogu se susreti jedan ili pak oba jajnika.

Simptomi cisti na jajnicima

Ciste na jajnicima dovode do pojave simptoma samo u nekoliko slučajeva. A to su: ukoliko se ciste odvoji ili pukne, ukoliko je jako velika ili blokira dotok krvi do jajnika.

U tim situacijama može doći do:

 • Bolova u karlici

Bolovi u karlici mogu varirati od onih blažih, tupih bolova pa sve do pojave iznenadnih jakih i oštrih bolova. Stoga je važno biti svjestan tog intenziteta i odmah se obratiti ljekaru kako bi se utvrdio I riješio postojeći problem.

 • Poteškoće s pražnjenjem crijeva

Poteškoće s pražnjenjem crijeva se uglavnom odnos na pojavu zatvora (opstipacije), kao i konstantne dosadne, ali lagane boli u donjem dijelu trbuha. Ta bol se pojačava za vrijeme opstipacije. Nekada se bol javlja i dužinom debelog crijeva.

 • Učestala potreba za mokrenjem

Učestala potreba za mokrenjem se može ogledati u toj potrebi mnogo puta u toku dana, ali i tokom noći. A ovaj simptom može pratiti i hitan nagon za mokrenje.

 • Obilne menstruacije, neredovne menstruacije

Određena doza bolova tokom menstruacije je nešto na šta je većina žena naviklo, međutim kada dođe do nekih oscilacija u tom intenzitetu žene su uglavnom zabrinu. U takvim situacijama bitno je pomno pratiti situaciju i obratiti se stručnom licu kako bi pronašli uzrok tome.

 • Lakše i kraće menstruacije

Lakše i kraće menstruacije od onih s kojima ste se susretali ranije mogu imati neke od narednih simptoma :

 • Kraće trajanje u odnosu na redovne menstruacije,
 • Manje učestala potreba za promjenom higijenskih uložaka ili tampona,
 • Mnogo manje krvarenje nego uobičajeno,
 • Ponekada može doći do smanjenja simptoma predmenstrualnog sindroma kao što su bol u leđima, promjene raspoloženja ili grčevi.
 • Nadutost i otečeni trbuh
 • Osjećaj prejedenosti nakon minimalnih obroka
 • Pojava nemogućnosti da žena postane trudna – iako najčešće ciste na jajnicima ne utiču na plodnost

Tipovi cisti na jajnicima

Postoji mnogo tipova cisti na jajnicima, ali dvije najveće i najvažnije kategorije su :

 • funkcionalne i patološke ciste.

Funkcionalne ciste su povezane sa menstrualnim ciklusom. Dolazi do pojave ukoliko niste bile u menopauzi i možemo reći da su veoma česta pojava.

Funkcionalne ciste nisu kancerogene i najčešće su bezopasne, mada nekada mogu uzrokovati ozbiljne bolove.

Ovakve ciste nerijetko nestanu za nekoliko mjeseci nakon nastanka bez ikakvog tretmana.

Patološke ciste su uzrokovane zbog abnormalnog rasta ćelija i nisu povezane sa menstrualnim ciklusom. Mogu se pojaviti prije, ali i nakon menopauze.

Patološke ciste se razviju ili od ćelija od kojih nastaju jajašca ili ćelija koje pokrivaju površina jajnika.

Mogu da postane jako velike i blokiraju dotok krvi do jajnika.

Najčešće nisu kancerogene, mada se mogu pojaviti i kao takve.

Liječenje cisti na jajnicima

Liječenje cisti na jajnicima zavisi od prirode i uzroka nastanka ciste.

Za liječenje je također jako bitna precizna preoperativna diskriminacija benignih i malignih cisti.

Procjena stanja i određivanje dijagnoze uveliko zavisi od dobi, menopauzalnog statusa, trudnoće, kao i od toga da li se pretpostavlja da je cista benigna ili maligna.

Različite vrste tretmana za liječenje cisti na jajnicima

Tretiranje cisti na jajnicima zavisi od određenih faktora, a u nastavku možete vidjeti nekoliko načina da riješite problem, koje će svakako vaš doktor dijagnosticirati.

Oprezno čekanje – podrazumijeva pomno praćenje svih simptoma, jer možda vaša situacija ipak ne zahtijeva posebnu intervenciju. Naravno nakon izvjesnog perioda potreban je ponovni pregled kako bi se utvrdile promjene i finalna potreba za nekim od tretmana.

Ovo je uobičajeno odluka doktora u slučajevima kada ultrazvučni pregled pokaže jednostavne i sitne ciste. Bit će potrebno da se nakon određenog perioda obavi popratni ultrazvučni pregled.

Lijekovi – vaš doktor može dati preporuku da isprobate hormonske kontracepcijske pilule, kako se ciste na jajnicima ne bi ponovo pojavile. Međutim kontracepcijske pilule neće pomoći da se trenutno postojeće ciste smanje.

Operacija – u slučaju većih cisti vaš doktor može preporučiti operaciju. U ovim slučajevima radi se o cistama koje uglavnom nisu funkcionalne. Najčešće je to odluka i kada govorimo o cistama koje postaju veće ili uzrokuju znatne bolove.

Neke ciste mogu biti uklonjene bez da se jajnici uklone – oba. A nekada doktori odluče da je najbolje jedan ukloniti, a drugi držati netaknutim.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: