Cvetni aranžmani: Elegantna jednostavnost ekskluzivnosti

Cvetne aranžmane nikad nije bilo lakše napraviti. Vrhunski poznavaoci aranžiranja cveća podelili su ove svoje savete, trikove i stilske prečice kako da cvetni aranžmani koje budete sami napravili izgledaju kao oni iz izloga vrhunskih cvećara.

Cvetni aranžman 101

Ovo su klasični cvetni aranžmani koji se prave od zelenila i vrste cveća sa velikim krunicama.

  1. Prvi korak je da napravite osnovu od grana zelenila. Napravite skladan asimetričan truoglasti oblik, tako da središnji deo bude  postavljen najviše, dok će se bočne grane spuštati stepenasto,  oslanjajući se na ivice vaze.
  2. Zatim u sredinu dodajte jedan po jedan cvet čije ćete drške skratiti na različite dužine i tako formirati stepenast buket. Savet: Radite polako i eksperimentišite dok ne dobijete rezultat koji će vam se najviše svideti. Za sam kraj možete staviti ”šlag na tortu” dodavanjem neke lepe čestitke sa posvetom.

Cvetni aranžmani od raznog cveća

Ovakvi cvetni aranžmani rade se u visokim vazama i sastoje se od sitnijih cvetova na dugim razgranatim stabljikama i velikih cvetova poput ruža, hrizantema ili ljiljana.

  1. Stavite u vazu prvo sitnije cveće na dužim stabljikama – sa jedne strane stavite one cvetne vrste čiji su cvetovi usmereni prema gore, sa druge strane ređajte vrste čije cveće ima krunice oborene prema zemlji. Tako ćete dobiti raskošan asimetričan okvir vašeg cvetnog aranžmana.
  2. Dodajte velike cvetove, karanfile, ljiljane, ruže, koje god cveće vam je po volji. Između možete umetnuti poneki struk sitnijeg cveća.
  3. Na kraju izdignite poneke cvetove, a druge gurnite niže, onako kako vam se učini da će buket najbolje izgledati.

Saveti i trikovi:

1.Veliki cvetni aranžmani od različitog cveća najbolje izgledaju u neprozirnim vazama, jer se tada ne vide grane koje su nepravilnog izgleda.

2.Cvetni aranžmani izgledaju najlepše kada oponašaju neurednost prirode. Kada aranžirate cveće slobodno ga kombinujte da cvetni aranžman bude asimetričan. Ovo možete postići ako skratite stabljike cvetova tako da budu različitih dužina.

3.Ne libite se da potpuno skratite stabljiku velikog cveta i tako ga aranžirate. Jedan lokvanj ili suncokret može izgledati prelepo i elegantno u sasvim plitkoj vazi.

4. Dodajte cveće ili zelenilo iz bašte u cvetne aranžmane i tako ćete ih napraviti bogatijim i neobičnijim. Obična zelena puzavica ili žuta forsitija koja najavljije proleće, daće vašem aranžmanu nesvakidašnji izgled.

5. Ako ste početnik u aranžiranju cveća, birajte duže vaze sa užim otvorom. Ovakve vaze će lakše držati stabljike cveća dok ga budete aranžirali, pa će tako i najjednostavniji cvetni aranžmani izgledati lepo.

Tipovi vaza koji vam trebaju

1. Visoka, izdužena vaza čiji je otvor malo širi od dna će vam dobro doći ako pravite proslavu i očekujete bukete cveća od gostiju. Takvi buketi obično nemaju skraćene stabljike, a moraju se staviti odmah u vodu.

2.Male široke vaze su idealne za stone cvetne aranžmane. U njih može stati dosta cveća, a nisu visoke tako da se gosti za stolom mogu videti.

3. Uska vaza za samo jedan cvet, može izgledati divno ako se više njih u različitim bojama i sa različitim vrstama cveća grupiše na jednoj površini u stanu, kaminu, komodi ili na prozoru. Ili ako se istovetne vaze sa istim cvetovima poređaju jedna do druge u pravilnim razmacima na dužim površinama koje želite ukarasiti. Gotove cvetne ranžmane možete pogledati ovde.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: