Da li dijetalna gazirana pića goje? Nećete verovati kada vidite!

Ukoliko ste mislili da vas ispijanje dve limenke dijetalnog pića čini zdravijim jer ne sadrži nikakve kalorije – razmislite ponovo.

Novo istraživanje pokazuje da dijetalni sokovi mogu imati potpuno suprotno dejstvo na one koji pokušavaju da smršaju. Huffington Post prenosi da dijetalna pića mogu uzrokovati dobijanje više kilograma nego obična pića sa šećerom.

Tome je uzrok sastojak pod nazivom fosforna kiselina, kojeg ima i u običnim slatkim pićima, ali istraživanje pokazuje da oni koji piju piće bez kalorija popiju puno više od onih koji piju obične sokove.

Istraživanje objavljeno u Journal of American Geriatrics Society sprovedeno je na 749 odraslih osoba starijih od 65 godina. Istraživanje je trajalo skoro 10 godina.

Naučnici su zaključili da su osobe koje su pile dijetalna pića dobile prosečno 2,11 centimetar u stomaku tokom istraživanja, dok su oni koji su pili obične sokove dobili samo 0,77 centimetara, prenosi magazin.net.hr.

Za to je navodno odgovorna upravo fosforna kiselina, koja je u drugim istraživanjima povezana sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, bolestima kardio-vaskularnog sistema…

Međutim, poznato je i da pića sa šećerom goje pa je možda najvažniji zaključak istraživanja da jednostavno treba biti umeren jer je preterano konzumiranje bilo čega na ovaj ili onaj način loše za nas.

izvor: Srbija Danas

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: