Dijareja – kako je zaustaviti

Dijareja, predstavlja veoma neprijatan problem, koji je duplo neprijatniji ukoliko vas zadesi neočekivano i na mestu van vašeg doma ili prostora u kome imate svoju privatnost i pristup toaletu.

Uzroci nastanka dijareje, mogu biti različiti i upravo od njih i zavisi koliko je dijareja intezivna, učestala, kakvim je još simptomima propraćena i za koliko vremena će biti zaustavljena.

Ako je dijareja uzrokovana konzumiranjem bakteriološki neispravne hrane ili stomačnim virusom, onda je najčešće trajnija i intezivnija od dijareje koja je uzrokovana trenutnim stresom ili trenutnom prehladom i može biti praćena povišenom telesnom temperaturom, drhtavicom, dehidracijom, osećajem slabosti i povraćanjem, dok dijareja uzrokovana trenutnim stresom ili prehladom, najčešće nema prateće navedene simptome i znatno manje je intezivna odnosno učestala.

U oba slučaja, dijareju ćete najlakše zaustaviti ako poslušate par saveta.

Na prvom mestu redukujte ishranu. Jedite isključivo dijetalne i lake namirnice, koje neće dodatnim opterećenjem delovati na vaš stomak. Takve namirnice su različite vrste keksa, kuvana jaja, prepečen hleb, čorbice i supe. Važno je napomenuti da čorbice i supe imaju dvostruko pozitivan efekat u procesu zaustavljanja dijareje, prvi je jer direktno hrane krv hranljivim sastojcima koje sadrže i time nadoknađuju organizmu izgubljenu snagu, a drugi je jer sprečavaju dehidraciju i osećaj slabosti praćen drhtavicom, jer sadrže dovoljno tečnosti.

Uz dijetalne namirnice, korisno je i da tokom trajanja dijareje jedete crnu čokoladu za mešenje jer ona uzrokuje stezanje stolice i da pijete čaj od kore nara koji takođe daje isti efekat kao čokolada za mešenje.

Čaj od kore nara, priprema se jednostavno, tako što se osušena kora nara ostavi nekoliko minuta u vreloj i ključaloj vodi, a zatim se ta voda procedi i popije dok je umereno topla, ali ne i vrela.

Tokom trajanja dijareje, dovoljno utoplite stomak i na taj način izbegnite mogućnost njegove prehlade.

Izbacite iz upotrebe teške i eventualno kvarljive namirnice i uključite upotrebu odgovarajućih lekova koji deluju protiv dijareje.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: