Dijareja

Dijareja je stanje koje podrazumeva čestu, retku ili potpuno vodenastu stolicu – to je suprotno od opstipacije i može imati više uzroka. Dijareja, ukoliko je ozbiljnije prirode, se često javlja uz još neke simptome kao što su groznica ili bolovi u stomaku.

Dijareja može biti izazvana nekim upalnim procesom, alergijom, ili infekcijom. Deca su podložnija komplikacijama usled proliva, jer kod njih i manji gubitak tečnosti u odnosu na odrasle dovodi do dehidracije.

Najčešći simptomi su lakšeg oblika proliva su grčevi u stomaku, bol u abdomenu, zatim iznenadni nagon za odlaskom u toalet. Malo teži oblik za sobom nosi i povraćanje, mučnina, temperatura, glavobolja i nadimanje. Ovakav oblik se najčešće javlja usled trovanja hranom ili preopterećivanjem želuca.
Svako ko je imao proliv duže od nedelju dana treba da poseti lekara. Ukoliko se odmah sa prolivom jave i krv u stolici, bol u predelu rektuma, dehidratacija, veoma visoka temperatura i jak bol u stomaku, lekara bi trebalo posetiti što je pre moguće, jer je vrlo verovatno da imate dizenteriju.

Akutni proliv je najčešće izazvan infekcijom creva ili želuca (gastroenteritis). Ako se ne leči na vreme, ovo oboljenje može postati virusno. Takođe, jedan od glavnih uzroka su bakterije iz zagađene hrane i vode. ,,Putnički’’ proliv obično je izazvan bakterijama ili parazitima. Takođe, kutni proliv može biti izazvan i antibioticima, koji mogu da poremete prirodnu ravnotežu bakterija u crevima, što može dovesti do infekcije. Previše alkohola i kafe takođe mogu biti uzročnici ovog oboljenja. Većina slučajeva akutne dijareje se rešava u roku od nedelju dana. Ako proliv traje duže, ili ako postoji krv u stolici, a postoje i drugi simptomi, kao što je dehidratacija, idite lekaru koji će uzeti uzorak stolice za proveru infekcije.

Redovnom ličnom higijenom i higijenom prostora u kom boravite, izbeći će te nagomilavanje bakterija i virusa koji su leglo zaraze. Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom smanjuje rizik od hvatanja ili prenošenje klica. Posebno nakon odlaska u toalet, igranja sa kućnim ljubimcima, rada napolju, i pre nego što dodirnete hranu.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: