Diskopatija

Kako bi smo mogli da govorimo i opisujemo diskopatiju, kao oblik oboljenja kičmenog stuba, potrebno je da se podsetimo da je kičma u celini, izgrađena od ukupno 32 pršljena koji predstavljaju čvrsti i noseći deo kičme, zatim od hrskavica odnosno diskusa koji se sa svrhom sprečavanja trenja između pršljenova nalaze između njih i od ligamenata, odnosno mišića koji se nalaze duž kičme i objedinjuju njen pršljenski i diskusni deo. Unutar cele dužine kičme smeštena je kičmena moždina u kojoj se nalazi splet nerava zaduženih za senzibilnost i omogućenost mnogih životnih funkcija kao što su recimo pokreti.

U trenutku, kada dođe do povređivanja diskusa, odnosno hrskavice koja se nalazi između bilo koja dva od ukupno 32 pršljena kičme, tada možemo ustanoviti prisustvo diskopatije.

Diskopatija se manifestuje jakim i prodornim bolom najpre u predelu povređenog diskusa, ali i donosi brojne druge neželjene efekte.

Drugi neželjeni efekti nastaju kao posledica nastalog trenja između pršljenova, usled čega dolazi i do uklještenja određenih nerava duž kičme. Zbog toga, bol se ne zadržava i nije prisutan samo lokalno na mestu povređenog diskusa, već se prenosi i na druge regije u telu, recimo na predeo rebara, predeo karlice ili na neke od ekstremiteta.

Intezitet bola, može biti tako jak, da izazove blagu do potpunu ukočenost, nemogućnost oslanjanja na jednu ili na obe noge ili smetnje pri pomeranju i okretanju.

Diskopatiju može izazvati neadekvatno i nepravilno podizanje velikog tereta, zatim nagli i nepravilni trzaj u predelu kičme ili udarac.

Kod težih oblika diskopatije, moguća je i pojava nekontrolisanog i nepravilnog načina hodanja, kod koga osoba nesvesno zbog uklještenog nerva savija u predelu kolena i podiže nogu dok hoda.

Kada se diskopatija javi, kako bi se ublažio i kontrolisao bol, korisno je uzimati vitamin B6 koji doprinosi obnavljanju hrskavice. Takođe pomažu određeni medikamenti, predviđeni za uklanjanje bola, fizička aktivnost i fizikalna terapija.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: