Dobre namirnice za dijabetičare

Ako bolujete od dijabetesa, koji zapravo predstavlja jedan od oblika poremećaja metabolizma, neizostavno je da se pridržavate određenih životnih normi, koje moraju biti prilagođene i usmerene ka težnji da dijabetes kao bolest uspešno kontrolišete, a na taj način i sprečite dalje komplikacije sa zdravljem, koje mogu nastati kao propratne posledice koje uzrokuje dijabetes.

Jedna od najbitnijih normi koju morate ispoštovati u slučaju dijabetesa, jeste ishrana.

Ako ste dijabetičar, namirnice koje je posebno korisno da konzumirate su namirnice koje su bogate vitaminom D, zatim kalcijumom, topljivim vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Zato konzumirajte namirnice koje u svom prirodnom sastavu sadrže pomenute elemente.

Kada je reč o topljivim vlaknima, njima je u najvećoj meri bogat ječam i iako je najčešće veoma malo zastupljen u ishrani, upravo ječam može bitno uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi.
Pored ječma, ako ste dijabetičar, korisno je da jedete zob i sve vrste bobičastog voća, zatimlan, zeleno povrće, tunu, losos i mlečne proizvode.

Sve nabrojane namirnice, izuzetno su bogate elementima koji imaju povoljan uticaj na smanjenje šećera u krvi, a osim te karakteristike, karakterišu se i kao namirnice koje imaju generalno dobar uticaj na vaše zdravlje, pa osim na smanjenje nivoa šećera, utiču i na smanjenje holesterola u krvi i na kontrolu krvnog pritiska.

Kod dijabetesa, koliko je potrebno uzimati namirnice koje imaju pozitivan uticaj na ovu bolest, toliko je potrebno i izbegavati namirnice koje mogu delovati štetno, odnosno pojačati nivo šećera. Zato izbegavajte masnu i izuzetno začinjenu hranu, šećer, slatkiše i svinjsko meso u bilo kom obliku, bilo da je pečeno, prženo ili sušeno.

Raspored obroka kod dijabetičara, trebalo bi da obuhvata pet dnevnih obroka, odnosno doručak, užinu, ručak, drugu užinu i večeru i prilikom takvog rasporeda, svaki obrok bi trebao da sadrži istu i umerenu količinu hrane.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: