Epilacija i elektroliza – razlike i prednosti

Kada se govori o lepoj i glatkoj koži mnoge dame prvo pomisle na najpoznatije metode uklanjanja neželjenih malja, brijanje ili depilaciju. Brijanje je svakako najbezbolnija metoda, mada nije i najsigurnija. Pored mogućih posekotina, često za posledice može imati iritaciju kože, ali i urasle dlake, dok je učinak brijača veoma kratkog veka. Slično je i sa depilacijom. Iako ima nešto duži efekat, potrebno je dve do četiri nedelje da bi se malje opet pojavile, depilacija, bilo hladna ili topla mora se ponavljati, a iritacije kože, urasle malje koje se ponekad mogu inficirati, pa i pojava opekotina nisu retki pratioci. Laserska epilacija jedna je od metoda trajnog uklanjanja neželjenih malja, a jedina priznata u svetu kada se radi o neivanzivnim metodama. Često se se meša sa elekrtolizom i ovo izaziva nedoumice. Elektroliza, iako jeste metod uklanjanja neželjenih malja koja funkcioniše na sličnom principu kao trajna epilacija, invazivni je metod. Ovo je prva metoda trajnog uklanjanja malja nastala još 1897. godine, a predstavlja, ustvari, «na slepo» uvođenje sterilne igle u koren dlake gde se propušta struja u trajanju od 2 do 5 sekundi. Folikul dlake tako se uništava tj. sprži. Posledice ovakvog zahvata neretko su infekcije i fleke koje ostaju posle, kao i mogući ožiljci, a sam proces je veoma bolan.

Trajna laserska epilacija

Trajna laserska epilacija, kako joj samo ime kaže obavlja se laserima različitih vrsta i radi na principu fototermolize. Laserom se svetlosni zrak usmerava na regiju sa koje se žele odstraniti malje gde ga absorbuje pigment koji se nalazi u folikulu dlake – melanin. U kontaktu sa kožom  svetlosni zrak se pretvara u toplotu koja trajno uništava folikul dlake. Ovaj postupak obavlja se uz kontaktno hlađenje kože, pa je čitav proces bezbolan, ono što se može osetiti jeste blago peckanje na osetljivim mestima kao što su nausnice, brada i prepone.

Kako se izvodi trajna epilacija?

Da bi se dobio potpun efekat, odnosno da bi epilacija bila zaokružena neophodno je da se intervencija laserom  ponovi u proseku četiri do pet puta. Ceo tretman traje od 6 do 12 nedelja zavisno od regije koja se tretira. Najvažnije je znati da laserski snop može najbolje uništiti folikul dlake koja se nalazi u aktivnoj fazi rasta, jer su tada najbogatiji pigmentom. Na ljudskom telu prosečno se u fazi rasta nalazi 70 do 90 odsto dlaka istovremeno, dok je u fazi regresije jedan odsto, a u fazi ispadanja preostalih 10 do 30 odsto dlaka. Zato se postupak mora ponavljati jer laserski zrak uništava folikul samo u aktivnoj fazi rasta. Nakon svakog pojedinačnog tretmana neophodno je sačekati jednu do tri nedelje u zavisnosti od slučaja. Danas su u upotrebi moćni laseri kojima je moguća epilacija celih nogu ili muških leđa za dva sata.  Detaljnije se možete informisati ovde http://www.kako-smrsati.rs/srpski/epilacija-ipl

Upozorenja

Četiri nedelje pre i nakon tretmana laserom nije dozvoljeno čupati dlačice iz korena- pincetom, voskom, toplim ili hladnim i koristiti roakutan. Odlazak u solarijum i drugi tretmani takođe nisu poželjni. Laserska epilacija ne sme se izvoditi kod trudnica, osoba koje pate od epilepsije kao i autoimunih bolesti vezivnog tkiva i kod pacijenata koji imaju vitiligo.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: