Fiksna proteza

Utešna stvar je ta što se pojavom fiksne proteze razvila svest kod ljudi da nikad nije kasno za vraćanje zdravog i lepog osmeha.
Ne postoji starosna granica za nošenje proteze, pogotovo kod osoba gde su vidljiva mala pomeranja zuba. Postavljanje fiksnog ortodontskog aparata na zube je relativno bezbolna procedura, a bolovi se mogu javiti samo ukoliko imate neki kvaran zub.

Iako je ova vrsta terapije relativno duga, prvi rezultati vide su vrlo brzo, i već nakon par meseci promene u odnosu na prethodno stanje su uočljive.

Primarna stvar u vezi sa fiksnom protezom je zdravlje zuba, usne šupljine i vilice, što između ostalog znači i da se treba vrlo redovno pridržavati pravila o higijeni . Parčići hrane zaglavljeni između proteze i zuba zaista ružno izgledaju, a loša higijena bi mogla da upropasti sve ono pozitivno što pokušavate da postignete protezom. Ukoliko brinete kakav će estetski dojam o vama biti nakon stavljanja proteze, danas su vam u ponudi razne opcije, od ,,nevidljivih’’, belih proteza, sve do onih ukrašenih cirkonima i dragim kamenjem.

Pored uobičajene četkice za zube, pacijenti sa fiksnim aparatom treba da koriste i posebne četkice za održavanje oralne higijene, koje omogućavaju temeljnije pranje međuzubnih površina, predela oko bravica i ostalih elemenata fiksnog ortodontskog aparata postiže se i upotrebom dentalnog tuša. Bravice se inače lepe na zube i služe kao nosači žičanog luka koji ima glavnu ulogu pri ispravljanju zuba. U principu, fiksna proteza ne menja vaše navike u ishrani, tako da se sva hrana može konzumirati,, ali se ipak preporučuje smanjen unos koštunjavog voća i semenki koje lako mogu da zapadnu između proteze i zuba. Nakon skidanja proteze, potrebno je jedno vreme nositi ,,plastičnu foliju’’, koja treba da osigura da zubi i nakon skidanja proteze ostanu u tom stanju.

Nije teško privići se na nošenje proteze, pa čak iako je stavite u starijem dobu, ali se mora voditi dosta računa o samim zubima, i higijena mora biti besprekorna i redovna. Period privikavanja je načešće par dana. Pošto je proteza u ustima ima više mesta na kojima se hrana može zadržavati i samim tim veće su šanse da se pojavi karijes. Ako razmišljate da li stavljati fiksnu protezu, razmislite da li će nakon skidanja iste vaš osmeh biti lepši. Iako je ovaj način terapije relativno spor, donosi ljudima efekte koje nijedna plomba, krunica i obična proteza ne mogu, a to je da svoje prirodne zube vratite u savršen zniz. Najduža terapija nošenja fiksne proteze traje od godinu do godinu i po dana, osim u slučaju velikih anomalija vilica i zuba, kada je osim fiksne proteze, potrebna i hirurška intervencija.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: