Fras – od uzroka do posledica

Verovatno ste u životu nebrojeno puta čuli tu reč od koje strahuju mnogi roditelji. Oni koji su, nažalost, imali iskustvo da im deca dožive fras, znaju vrlo dobro o čemu se radi.

Oni, pak, koji čuvaju decu, uvek, i pri manjim oscilacijama temperature, imaju bojazan od toga da se fras ne dogodi. A šta je to zapravo fras?

Fras ili febralna konvulzija je dečje oboljenje, odnosno stanje organizma izazvano visokim telesnim temperaturama. Napadi koji se tada događaju su zapravo napadi koji izazivaju grčenje mišića tela i to su kratkoročne posledice. Fras deluje poprilično stresno i javlja se kod dece od trećeg meseca do pet godina.

Fras ne uzrokuje oštećenja na intelekt deteta niti utiču na mozak. Međutim, ferbalne konvulzije mogu se dogoditi češće kod blizanaca i kada je majka imala teži porođaj. Fras može dovesti do oštećenja rasta ili gubitka zuba.

Uzrok visoka temperatura

Do frasa dolazi uglavnom kada telesna temperatura pređe 38.5 stepeni. Međutim, kada temperatura pređe ovu vrednost, ne mora da znači da će sigurno doći do frasa.

Međutim, kada dođe do frasa, beba odnosno dete uglavnom gube svest, a krkljanje, lučenje pljuvačke, mokrenje i trzanje ruku i nogu propratni su događaji. Iako fras izgleda kao da dete ima epi napad ili čak kao da umire, fras u većini slučajeva nije smrtonosan.

Kako reagovati?

Roditelji se, što nimalo nije ni čudno, kada se dogodi fras, veoma često uspaniče. Međutim, koliko god delovalo bespomoćno ovo stanje, veoma je važno da se roditelji ne uspaniče. Najvažnije je ostati staložen, a potom dete postaviti na bok ili na stomak, vodeći računa da se jezik ne nađe u ždrelu i ne izazove gušenje.

Napadi spontano prestaju, ali ukoliko potraju ili ne prestaju, potrebno je odmah zvati lekara. Intravensko davanje leka u tim situacijama uspeva da spreči fras. Potom se radi na snižavanju temperature.

Šta ukoliko dođe do problema sa zubima?

Veoma često se događa da fras izaziva probleme sa mlečnim zubima, pa se događa da stalni zubi uopšte ne izrastu. Nekada su ljudi sa takvim zubima živeli, a može se desiti da mlečni zubi krenu da ispadaju i u kasnijem dobu. U tom slučaju ne treba očajavati, jer danas postoje zubni šrafovi, tj. implanti i krunice koji mogu nadomestiti i potpunu bezubost.

Danas je taj problem bezubosti izazvane frasom gotovo potpuno prevaziđen uz veoma jednostavne intervencije koje traju svega nekoliko meseci.

Kako prevenirati ili sprečiti ponavljanje frasa?

Trebalo bi imati na umu da se fras može ponoviti i da čak može da se dogodi nekoliko sati nakon prvog.

Injekcijom se sprečava mogućnost ponavljanja frasa, ali to ne znači da potpuno možete da se opustite. Rešenje je u tome da stalno merite temperaturu i da dete tuširate često.

Koji su uzroci visoke temperature?

Da bi se dogodio fras, temperatura mora da prelazi vrednost od čak 38,5 stepeni, a dve trećine dece dobija fras tek kada temperatura pređe 39. Ponekad se događa da temperatura prevazilazi i 40 stepeni.

Da bi temperatura ovoliko skočila, potrebno je da je izazove neko žarište u organizmu. Respiratorne infekcije najčešći su uzročnik visoke temperature. Infekcije se javljaju kao virusne i bakterijske.

Vrlo često virusi izazivaju probleme sa visokim temperaturama, a istraživanja pokazuju da je virus uzrok u čak 70 posto slučajeva, dok je bakterijska infekcija tek 30 posto uzročnika visoke temperature.

Temperatura ne mora nužno skočiti zbog respiratornih problema, već je mogu uzrokovati problemi sa stomakom,  grlom, ali i zbog nekih drugih infekcija unutar organizma.

Bilo kako bilo, kada fras nastupi već je kasno za lečenje uzroka, pa je potrebno da se metabolizam jača pre nego što virusi naiđu. Sezonski virusi su vrlo često problematični jer nastupaju kao epidemija.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: