Gljivične infekcije noktiju

Gljivična oboljenja na telu čoveka su veoma često, pogotovo na mestima koja prilikom održavanja lične higijene na neki način zanemarujemo. To su tanka koža između prstiju na rukama i nogama, ispod pazuha, na preponama i najčešće na noktima. Ova oboljenja noktiju vrlo su česta, a uglavnom se javljaju na vrhovima nožnih prstiju, najčešće zbog loše obuće.

Mnogi ljudi i ne znaju da imaju ovaj problem jer infekcija napada unutrašnju stranu nokatne ploče, zbog čega su oštećenja, bar u početku, gotovo nevidljiva. Dok postanu vidljiva, tj.dođe do zadebljanja nokta i menjanje njegove boje, kao i njegovog iskrivljenja, to je već znak da je bolest uzela maha. Dugo nošenje tesne obuće i neredovna higijena samo pogoduju razvoju i širenju gljivica.

Osim što predstavlja estetski, može biti i ozbilja zdravstveni problem, pogotovo ukoliko se javi na stopalima osoba koje već imaju oslabljen imuni sistem, kao npr.kod dijabetičara. Tad može dovesti do stvaranja malih rana koje teško zarastaju. Nokti na nogama izloženi su većem riziku od razvoja gljivične infekcije ako se stopala preterano znoje, do čega dolazi naročito ukoliko se nose čarape i cipele koje onemogućavaju ventilaciju i ne upijaju znoj. Takođe, uzročnici mogu biti razne vrste gljivica, pa i vrlo uporna kandida koja se inače nalazi u ljudskom telu. Ove infekcije leče se najčešće antibioticima, a prirodni preparati na bazi bilja značajna su pomoć kako u lečenju, tako i u preventivi.

U stadijumu kad nokat pored promena u izgledu, postane i bolan na dodir, pored antibiotika treba koristiti i losione i kupke protiv gljivica. Svako veče parite noge u toploj kupki, i nakon toga isecite nokte što bliže žarištu infekcije, i ponoviti kupku. Na suve noge komadićem vate naneti losion protiv gljivica najbolje na bazi ricinusa. Ukoliko nokat počne da se odvaja od mesa, to je znak da se ispod njega skupljaju komadići izumrlog tkiva. I taj problem se može rešiti svakodnevnim kupkama i nanošenjem losiona.

Preventiva protiv gljivičnih infekcija noktiju svakako je na prvom mestu dobra i redovna higijena. Da bi nokti bili zdravi, moraju da budu suvi i čisti i zato je neophodno da se i šake i stopala posle kupanja temeljno osuše, naročito mesta između prstiju. Osobe kojima se stopala preterano znoje moraju često da menjaju čarape i koriste preparate i kupke protiv znojenja nogu. Prilikom pranja sudova invazivnim deterdžentima, obavezno nosite rukavice i naokn pranja, namažite ruke i nokte hranljivom kremom.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: