Gorušica

Gorušica ili nagomilavanje kiseline u želucu je veoma često stanje, i od njega pati više od polovine odraslog stanovništva. Najčešće se ovakvo stanje karakteriše kao neugodan osećaj mučnine, međutim to je jasan signal da se nešto ozbiljno dešava u sistemu za varenje. Zato, prvu pojavu gorušice nikako ne treba zanemarivati i lečiti na svoju ruku. Ispoljava se kao neugodan osećaj peckanja iza grudne kosti, koji se širi ka vratu i ždrelu, ili kao osećaj kisleosti i gorčine u grlu.

Obično se javlja nakon obroka, i traje od nekoliko minuta do par sati. Poznato je da su određene vrste hrane i pića izazivači gorušice, kao npr.ljuta i začinjena hrana, biber, sirće, čokolada, senf, kečap… Naravno, ništa od ovoga vam ne mora praviti problem ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Gorušicu izaziva hrana koja se vraća iz želuca u jednjak, i taj proces je poznat kao ,,preživanje’’, ili stručnije rečeno refluks. Nastaje zbog problema sa mišićem koji se nalazi između jednjaka i želuca i čija je funkcija da sprečava to vraćanje hrane iz želuca. Ako je taj mišić oslabio ili se opustio, onda ne može da vrši svoju primarnu funkciju. To se uglavnom dešava ukoliko se ,,preopteretimo’’ hranom, a pogotovo onom koja nam ne odgovara.

Gorušica, ukoliko je blaga i ne tako česta, ne smatra se ozbiljnim problemom i većina ljudi je ima s vremena na vreme. Međutim, ukoliko je njena pojava učestala i njeni simptomi vas uznemiravaju češće od dva do tri puta nedeljno, morate se obratiti lekaru, jer ukoliko se pravovremeno ne leči, česta pojava gorušice može dovesti do ozbiljnih kompilkacija.

Ako vam se pak, tek javljaju prvi simptomi, i do sad niste imali sličnih problema, pokušajte sa promenom načina života pre nego što se obratite lekaru. Ukoliko ste to uradili, a simptomi su i dalje tu, lekar će vam prepisati terapiju koje se morate pridržavati uz izmenjen režim ishrane. Veoma je važno da lekove uzimate tačno onako kako vam je prepisano, jer se u protivnom simptomi mogu pogoršati.

Trudite se da spavate sa uzdignutom glavom, tj. da bude na išem nivou od stomaka kako bi se sprečilo vraćanje sadržaja iz želuca. Jedite malo, ali često, kako bi ubrzali proces varenja bez preopterećenja sistema za varenje. Ako ste gojazni, napore usmerite ka mršavljenju, jer su gojazne osobe podložnije stvaranju gorušice. Takođe, budite oprezni sa lekovima i pre upotrebe se posavetujte sa lekarom, pogotovo ako ste na nekoj drugoj terapiji.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: