Gubitak kose i gubitak samopouzdanja

Gubitak kose ili alopecija je problem sa kojim se, pre ili kasnije, susreće 70% muškaraca i 30% ukupne populacije žena. Zbog njima nenaklonjene statistike, ovakvi podaci će pre zabrinuti pripadnike jačeg pola.

Problem opadanja kose najčešće nije signal da sa vašim telom nešto nije kako treba, i on nije samo fizičke i estetske prirode, već će u velikoj meri uticati i na psihičko stanje pacijenta i njegovo samopouzdanje. Kao što mnogi muškarci, a i žene, znaju, gubitak kose je u direktnoj vezi sa nivoom samopouzdanja, a samim tim i opštim kvalitetom života.

Muška borba

Muškarci su uglavnom oni koji biju ovu bitku. Celulit, masne naslage na stomaku ili na butinama, koje najčešće muče žene, mogu da utiču na naš izgled, a samim tim i na to kako se mi u svojoj koži osećamo, ali su to ipak neki nedostaci koje možemo prikriti na ovaj ili onaj način.

Stvar se menja kada se estetski nedostatak nalazi u regiji koja najčešće nije prekrivena odevnim predmetima – kao što je glava.

Muškarci koji se suočavaju sa ovim problemom često pribegavaju šišanju na ćelavo, nose kačkete ili boje teme. Psihološke posledice će svakako biti teže ako počnete da ćelavite još u dvadesetim, dok se u kasnijoj životnoj dobi, muškarci lakše nose sa ovim problemom.

Nema razloga za nepotrebne životne borbe i patnju kada estetska hirurgija ima rešenje za vaš problem – presađivanje kose.

Zašto sam baš ja ćelav?

Kao što smo rekli, vaš problem dele mnogi, a što se uzroka gubljenja kose tiče, razlozi i uzročnici mogu biti mnogi. Evo nekih razloga koje doktori najčešće navode kao moguće uzročnike gubitka kose:

  • Hormonski poremećaj
  • Trudnoća
  • Anemija
  • Menopauza
  • Gljivice
  • Loša ishrana
  • Autoimune bolesti
  • Genetika
  • Hemoterapija

Šta je normalno, a šta nije

Prosečna osoba na glavi ima oko 100.000 dlaka. Normalno je da se sa godinama kosa tanji i da više nije onako bujna kao u mladosti. Kod većine ljudi dnevno opadne oko 50 do 100 dlaka, i to prođe neopaženo.

Ukoliko vam kosa opada u većoj meri, i to duži vremenski period, očigledno gubi na volumenu, ili počnu da vam se pojavljuju pečati na glavi, vreme je da se obratite nekoj stručnoj osobi. Problematično je ako intenzivno opadanje kose traje duže od tri meseca, a ovaj problem ne treba mešati sa normalnim opadanjem kose tokom jeseni i proleća.

Tablete, šamponi, melemi…

I sami znate koliko ste proizvoda isprobali, koliko ste novca dali i koliko truda uložili, a na kraju su opet rezultati izostali.

Nažalost, reklame za proizvode protiv opadanja kose, ili za proizvode za regeneraciju kose i povratak njene bujnosti, ponekada i previše obećavaju. Vi ste na kraju nezadovoljni, a za neuspeh krivite sebe jer niste bili dovoljno uporni. Niste vi krivi, jer je jedini način da vratite svoju izgubljenu kosu transplantacija kose.

Samson je svoju snagu nosio u kosi, pa je tako u narodu gusta i jaka kosa ostala kao simbol muškosti, snage i vitalnosti.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: