Hemoroidalna bolest – simptomi

Kada se u pitanju hemoroidi, jedan od najčešćih simptoma bolesti je krvarenje posle pražnjenja. Obično je krv svetlocrvene boje, ali krvarenje nije obilno. Ipak, može se desiti da krvarenje bude i obilnije i da se javi kao štrcanje. Veoma je važno da se oni koji primete krv prilikom defekacije obrate lekaru, jer ovo može da bude simptom i nekih drugih bolesti koje se mnogo opasnije od hemoroidalne, kao što je, na primer, rak debelog creva.

Još neki česti simptomi za ranu fazu bolesti su svrab i bol. Kada bolest uznapreduje, hemoroidi ispadaju prilikom defekacije, što je, pored krvarenja, svakako najneugodniji simptom. Prolaps, odnosno ispadanje hemoroida kroz čmar, što je moguće samo kod unutrašnjih hemoroida, se događa prilikom pražnjenja creva. U početku se hemoroidi sami vraćaju na mesto, dok je nekad to neophodno učiniti manuelno, to jest prstom.

Stadijumi ili faze hemoroidalne bolesti

Hemoroidi, to jest njihova bolest se uobičajeno deli na četiri stepena ili stadijuma.

Slabo krvarenje, peckanje ili svrab su karakteristični za početnu, prvu fazu bolesti. U ovoj fazi hemoroidi nisu prolabilni, ne ispadaju, već samo krvare uled povišenog pritiska na njih.

U drugom stadijumu su hemoroidi nešto veći i s vremena na vreme ispadaju prilikom vršenja nužde, ali se posle defekacije sami vraćaju. I u drugoj fazi bolesti se javlja krvarenje, a bolovi su nešto oštriji.

Hemoroidi u trećem stadijumu bolesti još češće ispadaaju, čak ne samo pri defekaciji, već i prilikom nekih drugih napora, kao što je podizanje tereta, ali se u ovom stadijumu hemoroidi ne vraćaju uvek sami, veće je potrebno učiniti to mehanički.

Na kraju, četvrti stadijum je faza u kojoj su hemoroidi konstanto ispali i ne mogu se vratiti niprstom. Uz to, hemoroidi u ovom stadujumu bolesti su veoma bolni i stalno krvare.

Kako se leče hemoroidi

Hemoroidi u početnom stadijumu bolesti se mogu lečiti promenom načina ishrane i stila života. To znači da su hemoroidi često izazvani neredovnom i tvrdom stolicom, odnosno zatvorom (opstipacija). U takvim situacijama se problem rešava ili ublažuje konzumiranjem voća i povrća, kao i unosom hrane koja je bogata biljnim vlaknima, uz unošenje velike količine tečnosti, što je bar dva litra dnevno. Regulisanje načina ishrane podrazumeva i izbegavanje prezačinjene hrane, pogotovu one ljute ili previše slane. Takođe ne treba konzumirati alkoholna pića, naročito žestoka. Sve ovo mere se preduzimaju sa ciljem da stolica postane meka i redovna, čime se izbegava i napinjanje pri pražnjenju. Kod prve dve faze bolesti primenjuje se takozvani konzervativni način lečenja, što, pored obavezne promene režima ishrane podrazumeva propisivanje raznih masti i čepića.

U slučaju da konzervativne mere ne mogu da reše problem, ili se pacijent javio tek u poodmakloj fazi bolesti, primenjuju se neke druge metode.

Pre hirurških, pokušava se sa takozvanim semihirurškim metodama.

Postavljanje elastičnih ligatura oko korena hemoroida je jedna od mera koja se praktikuje. Ligatura prekida dotok krvi u oboleli hemoroid i on se, posle nekog vremena, isušuje i otpada. Druga metoda semihirurgije koja se primenjuje je sklerozacija, odnosno ubrizgavanje sklerozantnog sredstva. Kao i kod legatura, postepeno odumiranje obolelog krvnog suda je krajnji efekat.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: