Hipertrofični ožiljci

Ožiljci na koži nastaju kao rezultat zarastanja rana nastalih povredom, hirurškom intervencijom ili nekim kožnim oboljenjem.

Na mestu rane stvara se novo tkivo koje je drugačijeg sastava i izgleda od ostatka kože. Ožiljak može da bude uobičajen, veoma malo vidljiv, a nekada se na mestu povrede stvori i hipertrofični ožiljak.

Šta je to hipertrofični ožiljak?

To su ožiljci koji zarastaju znatno iznad površine kože, često su crvene do ljubičaste boje, ravnih su ivica i čvrsti su na dodir. Mogu i da bole i svrbe, te zbog toga mogu da ometaju funkcije tog dela tela.

Kod formiranja normalnijih, manje vidljivih, ožiljaka, kolagena vlakna se pravilno raspoređuju, dok se kod formiranja hipertrofičnih ožiljaka ova vlakna raspoređena nepravilno. Ova vrsta ožiljaka se, međutim, ne prostire iznad područja izvorne rane, što je slučaj sa nekim drugim vrstama ožiljaka, pa se oni vremenom smanjuju, dobijaju belu boju i postaju manje upadljivi.

Kako nastaju hipertrofični ožiljci?

Hipertrofični ožiljci mogu nastati u slučaju raznih vrsta povreda ili hirurških intervencija pri kojima rana nije dobro imobilizovana i zaštićena ili kada se rana inficira. Mogu nastati i kao posledica nekih težih oblika akni. Ožiljci obično nastaju oko mesec dana nakon povrede, a njihovo formiranje traje i od 12 do 18 meseci. Otprilike nakon 4 meseca ožiljak počinje da bledi, a njegova veličina se smanjuje.

Pojava hipertrofičnih ožiljaka je češća kod kože tamnije puti, kao i kod mlađih osoba, jer mlađa koža ima sklonost prekomernog zarastanja rana. Ovi ožiljci se najčešće pojavljuju u regiji ramenog pojasa, gornjeg dela leđa i prsa. Na njihov nastanak mogu uticati i genetske predispozicije.

Metode za uklanjanje hipertrofičnih ožiljaka?

Hipertrofični ožiljci mogu da budu bolni i veoma teški za lečenje, pa je rano prepoznavanje mogućnosti razvoja hipertrofičnog ožiljka ključno za njegovo blagovremeno tretiranje. Kada su u pitanju veliki hipertrofični ožiljci, najbolje se svakako opredeliti za hiruršku reviziju ožiljka. Ono što će vam svaki stručnjak reći je da se ovakvi ožiljci nikada u potpunosti ne mogu ukloniti, ali i da se njihova vidljivost može svesti na najmanju moguću meru. Oni se mogu lečiti i steroidima, čijim se ubrizgavanjem ožiljak omekšava, a njegov obim smanjuje.

Nekada će i mikrodermoabrazija pomoći da rezultati lečenja budu što bolji, kao i neke blaže vrste pilinga, a nekada će boljem izgledu ožiljka doprineti i tretman laserom. Kreme koje se mogu pronaći na našem tržištu mogu poboljšati stanje kože, ali nažalost vas nijedna magično neće rešiti vašeg problema u potpunosti.

Svakako, odabir metoda i lekova kojim će se ožiljak tretirati zavise od stanja i starosti samog ožiljka, zato kontaktirajte ustanovu i zakažite pregled kod prof. dr Jovanovića u klinici za plastičnu hirurgiju, koji će vas najbolje posavetovati o koracima koje treba preduzeti kako biste se rešili dosadnih tragova na koži.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: