Hladna stopala mogu biti veliki problem

Verovatno se pitate zašto su vam s vremena na vreme stopala hladna. Ne možete da ih zagrejete, ma koliko se trudili. Ponekad se desi da cele noći ne možete da se zagrejete kako treba, jer što kažu strari „sve kreće od nogu”. Saznajte u ovom tekstu šta je to što vas muči.

Sigurno ste nekada bili u prilici da primetite kako su nekim osobama stopala uvek hladna. Možda se i sami ponekad susretnete sa ovim problemom, da vam je celo telo toplo, ali da stopala nikako ne možete utopliti. Ovo je jedna od češćih stvari, koja može da nam smeta u svakodnevnom funkcionisanju. Pitate se koji su uzroci i, naravno, kako se možete izboriti sa ovim problemom.

Ovu pojavu neki zovu i Rejnoov fenomen, a ona podrazumeva da su neki delovi tela hladni, čak i u uslovima veoma visoke temperature. Ti delovi su najčešće stopala, odnosno noge, kao i ruke.

To se dešava jer su male arterije sužene i one, u stvari, doprinose tome da kiseonik ne može da prodre do ćelija. Često su prsti usled ove pojave bolni i trne, a mogu i da promene boju. To ume da uplaši ljude, ali, ne bojte se, nije strašno kao što deluje. Periferni krvni sudovi su krivi za to. A možda malo i naš način života. Sada ćemo videti.

Uzroci hladnih stopala

Brojni su uzroci zbog kojih vam se može desiti da vam noge budu hladne. Jedan od glavnih je loša cirkulacija. To je i najčešći laički odgovor za pojavu hladnih nogu. Ljudi često govore da im nije dobra cirkulacija, a šta to u stvari znači?

Problem loše cirkulacije javlja se kada je protok krvi bogate kiseonikom loš. Razlog tome može biti srce koje slabije pumpa krv (ovome može biti uzrok i neka srčana mana) ili kada su krvni sudovi suženi (a to se veoma često dešava zbog lošeg holesterola).

Ovo su posve unutrašnji razlozi i uzrok, kao i rešenje, treba tražiti u tome. Veoma veliku ulogu u rešavanju ovog problema može imati regulisanje ishrane, pre svega za smanjenje holesterola, ali i pojačano kretanje, odnosno, fizička aktivnost u vidu jednostavnih vežbica, kada je u pitanju lošiji protok krvi kroz organizam. Naime, slaba cirkulacija i dotok kiseonika mogu biti problem upravo zbog smanjenog kretanja, usled sedenja na poslu ili nekog drugog razloga. Skloni smo tome da se „olenjimo”, a ne shvatamo koliko na taj način štetimo svom organizmu.

Ovo možete rešiti tako što ćete posle radnog vremena uvesti obaveznu fizičku aktivnost od pola sata, a u toku radnog vremena više puta ustati i prošetati, praviti manje pauze na svakih sat i po vremena, kako bi krv nastavila normalno da kola kroz telo, pošto su noge, odnosno stopala, najudaljenija od srca i krv do njih sporije stiže.

Još jedan od uzroka problema hladnih stopala je i štitna žlezda. Njeno funkcionisanje slabi tokom života, tako da stariji od pedeset godina imaju problema sa lučenjem hormona štitne žlezde. Naravno, to se dešava i mlađima, usled nekog stresa i drugih životnih okolnosti.

Kada je tiroida manje aktivna, onda se usporavaju mnoge telesne funkcije, između ostalog, prisutan je i osećaj hladnoće, na rukama, ali i na stopalima. Pošto je i ovaj problem unutrašnji, možete ga rešiti tako što ćete se pobrinuti za funkcionisanje rada štitne žlezde, a najverovatnije će sa njom nestati i problem hladnoće nogu.

Svi znamo šta je anemija, nedostatak crvenih krvnih zrnaca koji uzrokuje nizak hemoglobin u krvi. Anemične osobe takođe mogu imati problema sa hladnim stopalima. I ovde je problem snabdevanje tela kiseonikom. Ovo se veoma lako rešava, malo većim unosom gvožđa u organizam. Rešavanjem ovog problema, rešen je i problem hladnih nogu. Anemiju možete rešiti i ishranom, namirnicama koje su bogate gvožem.

Anksioznost je takođe jedan od potencijalnih krivaca za hladnoću udova, pre svega nogu. Pošto je anksioznost vrsta psihičkog stanja sa pojačanim reagovanjem na određene situacije, u trenucima pojačanog reagovanja krv teče ka centru, odnosno, veća količina krvi koncentriše se na središte tela, a udovi ostaju bez dovoljne količine, čija je direktna posledica hladnoća nogu. Ovi problemi su veoma kompleksni i njima se treba posebno baviti, kako bi nestao i problem hladnoće stopala.

Postoji nekoliko univerzalnih uzroka za mnoga oboljenja u našem telu, pa i za hladne noge. To su stres i nizak pritisak.

Česta napetost može uzrokovati hladnoću udova. Zbog stalne napetosti i stresa dešava se pojačano lučenje adrenalina, a koji služi da suzi kanale, odnosno kapilare. Na taj način događa se isto ono što smo naveli kao problem slabe cirkulacije. Konstantni stres na duže staze čini ovo krvnim sudovima, pa je potrebno da izbegavamo stresne situacije i da nađemo načine da se efikasno borimo protiv stresa, što je teško, jer nas on u današnje vreme stalno okružuje. To treba učiniti za boljitak čitavog organizma.

Kada je u pitanju pritisak, on takođe može pogoršati situaciju. Za hladna stopala, kriv je nizak pritisak. Nizak pritisak u našem telu funkcioniše tako da krv pomera iz donjih ekstremiteta ka srcu. S obzirom na ovakvu situaciju, noge postaju hladne, stopala nemaju dovoljan dotok krvi, što utiče na njihovu temperaturu. Nizak pritisak može, a ne mora da bude dijagnoza i sa njime se možemo boriti na različite načine, ishranom, ako se ne radi o hroničnom problemu i lekovima, ako problem obuhvata i niz drugih stvari u našem organizmu.

Kada su lekovi u pitanju, neki od njih mogu suziti krvne sudove, tako da se odgovornost za hladne noge može kriti i u njima. Oštećenje nerava uzrokovano dijabetesom, takođe može biti okidač za mnoge bolesti, između ostalog i za hladnoću stopala.

Usled bilo kog od ovih razloga, noge veoma često mogu lučiti hladan znoj. Ovo je česta pojava koja može biti praćena određenim problemima, kao što su gljivice na noktima ili neprijatan miris nogu. To dodatno otežava funkcionisanje, tako da bi trebalo istražiti uzroke zbog kojih su noge hladne i znojave i izboriti se sa njim, jer ukoliko to ne uradimo, biće potrebno boriti se sa gljivicama i tražiti rešenje za smrad nogu.

Borba protiv hladnih stopala

Kao što smo već napomenuli, razloga za zabrinutost nema. Ali je važno da utvrdite uzroke i da se njima pozabavite.

Šta još možete učiniti kako biste ovaj problem rešili u što kraćem roku?

Fizička aktivnost, neizostavno mora biti deo vaše svakodnevice. Izdvojte bar pola sata za laganu šetnju ili tri puta nedeljno za intenzivniji trening i vaša stopala će vam biti zahvalna.

Nošenje pamučnih čarapa takođe može pomoći, zato što sintetika sama po sebi nije dobra za kožu. Pamučne čarape će bolje zagrejati stopalo i u njoj neće biti nepotrebnog znojenja. Veoma je važno da se prilagođavate vremenskim prilikama. Ako osećate hladnoću, nosićete čarape, bez obzira što je letnje vreme. Morate slušati svoje telo. Individualno je kako ćemo reagovati na spoljašnje nadražaje, ne zaboravite to.

Zimi nosite postavljene čizme, koje će štititi stopalo, naročito tabane, od hladnoće. Pre izlaska iz kuće ili kada znate da ćete provesti dosta vremena napolju, na hladnoći, uzmite termofor ili neki  drugi izvor toplote i zagrejte svoja stopala.

Oblačite se slojevito. To se odnosi na stopala, ali i na ostatak tela, hladnoća se prenosi.

Češće (naročito zimi) natapajte noge u toploj vodi. Prija i vrlo je dobro za poboljšavanje cirkulacije. Naročito to činite zimi.

Ishrana je veoma važna. Ona treba da je uravnotežena i redovna. Izbegavajte masne i slane obroke, za njih je potrebno više vremena da budu svareni. Želudac ima mnogo posla, zato sva krv mora da bude koncentrisana u tom delu, a udovi ostaju nedovoljno prokrvljeni. Jedite umereno i zdravo, ne opterećujući svoj digestivni sistem. Hrana treba da je bogata nutritijentima.

Čajevi su takođe odlični za zagrevanje tokom zime. Neki, poput čaja od đumbira, pomažu u zagrevanju tela. Korisno je konzumirati i ljutu papričicu, jer i ona deluje na zagrevanje tela.

Izbegavajte duvan i alkohol. Njihova štetna dejstva su nadaleko poznata, ali jedan su od razloga i hladnih stopala. Alkohol utiče na gubljenje toplote tela, na prvom mestu, tu su udovi. A što se tiče cigareta, one takođe utiču na sužavanje krvnih sudova, što je direktno povezano sa hlađenjem nogu.

Takođe jedan u nizu univerzalnih saveta tiče se unošenja tečnosti u organizam, odnosno, vode. Samo organizam snabdeven vodom može pravilno funkcionisati. Naročito je voda povezana sa gustinom krvi, a ako krv nije dovoljno retka, onda će i cirkulacija biti veoma otežana. Preporučena doza je litar i po, kada je voda u pitanju. Veoma je važno da vodu pijete kontinuirano, tokom čitavog dana, a ne, recimo, samo u drugom delu dana. Organizam ne sme da dehidrira.

Pored vode, topli napici koji ne sadrže kofein, takođe su blagotvorni za cirkulaciju tokom zime. Napici sa kofeinom, a tu spadaju sve vrste kafe, utiču na sakupljanje krvnih sudova. Iako i čajevi imaju kofeina, on se u njima nalazi u manjoj meri, naročito u biljnim čajevima, tako da se njihova konzumacija preporučuje.

Tople kupke su melem za dušu i telo, tako da ih možete praktikovati tokom čitave godine, kako biste probudili čula i učinili da vam se telo opusti. U toplu kupku ubacite malo cvetića sveže ili sušene lavande, može poslužiti i eterično ulje, i ne samo stopala, čitavo vaše telo će se zagrejati i opustiti.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: