Hrana koja gradi mišiće

Za izgradnju mišića i gubljenje masti, telu je potrebno mnoštvo proteina, povrća, voća, ugljenih hidrata i zdravih masti. Proteini pomažu izgradnju i održavanje mišića, ali takođe pomažu i gubitak masti jer proteini imaju veći termički efekat nego ugljenih hidrata ili masti.

Optimalan unos zdravih masti takođe pomaže gubitak loših masti iz oganizma, jer ako ne jedete masti, vaše telo skladišti masti da bi imalo dovoljno rezervi. Voće i povrće sadrži vitamine i minerali, neophodne za oporavak od napornog treninga. I ugljeni hidrati podstiču mišiće, tako da se osećate puni energije dok vežbate. Ispod će mo navesti nekoliko korisnih namirnica:

1. Cela jaja su jeftin i bogat izvor proteina. Žumance sadrži najviše hranljivih materija: belančevina, vitamine D i E i holesterol koji prirodno povećati nivo testosterona u organizmu. Ne brini zbog holesterola u jajima, jer on nije u direktnoj vezi sa holesterolom u krvi.

2. Bobičasto voće je snažan antioksidant koji sprečava rak, bolesti srca i oka. Svaku vrstu plodovu kao što su brusnice, maline, kupine, borovnice konzumirajte sveže kao užinu ili za doručak mešajte sa jogurtom ili ovsenom kašom. Jogurt sadrži bakterije koje poboljšavaju vaše zdravlje. Nemojte kupovati zamrznute jogurt ili jogurt sa dodatkom šećera i voća. Uzmite običan nemasni jogurt i konzumirajte ga sa bobicama i lanenim semenom.

3. Laneno seme je odličan izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina. Sameljite seme lana da bi izvukli maksimum iz njih. Izbegavajte preteranu upotrebu lanenog ulja jer ne sadrži korisna vlakna. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće koje štite od srčanih oboljenja i raka. Zato uvek dodajte 1-2 kašike maslinovog ulja u salatama.

5. Orašasti plodovi koji sadrže mono i polinezasićene masti, proteini, vlakna, vitamin E, cink, kalijum, magnezijum… budite oprezni prilikom njihovog unosa, jer imaju dosta kalorija, pa su pogodniji za osobe koje žele da dobiju na masi.

6. Crvena mesa takođe sadrže proteine, vitamin B12, gvožđe, cink, kreatin, koji pomažu u izgradnju vretenastih mišićnih vlakana koji su osnova zdravih i jakih mišića.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: