Hrana za bolji zadah

Ružan miris iz usta donosi neprijatnosti. Postoji hrana koja doprinosi da taj problem izbegnete. Naravno, svakodnevno održavanje higijene zuba i pravovremene posete stomatologu se podrazumevaju.

– Jabuka je veoma korisna i po ovom pitanju, bez obzira da li je do lošeg mirisa iz usta došlo posle obroka sa lukom ili posle cigarete. Jabuka je neprikosnovena u skidanju bakterija sa površine zuba i doprinosi da se eliminišu ostaci hrane raspoređeni u prostoru koji deli zube. Savršeno bi bilo da jedete isečene kriške ovog veoma korisnog voća.

– Poznato je da menta veoma učinkovito osvežava dah. Idealna alternativa – dekorišite svoj obrok obiljem listova mente.

– I u lišću bosiljka naći ćete odličnog saveznika za lepši miris iz usta. Svakodnevno žvaćite lišće ove biljke i primetićete odličan rezultat.

– Citrusno voće, poput limuna i pomorandže raspolažu kiselim dejstvom koje doprinosi uklanjanju nečistoće sa površine zuba. Isto tako, eliminišu i bakterije koje su odgovorne za neprijatan miris iz usta. Uživajte u svežem soku pomorandže ili limunadi koju ste sami pripremili.

– I cimet doprinosi lepšem zadahu. Svakodnevno žvaćite komadiće cimeta – rezultat je zagarantovan. Ukoliko Vam ova varijanta ne odgovara, savetujemo Vam ispiranje grla mešavinom cimeta i vode. Još bolja alternativa da u čašu vode sipate cimet i kafenu kašičicu meda.

Kada u ustima nema dovoljno pljuvačke, taloži se plak i to dovodi do neprijatnog mirisa iz usta. Zbog toga treba da jedete šargarepu. Idealna varijanta je salata od kolutova sveže šargarepe.

– Vodonik – sulfid je jedan od uzročnika neprijatnog mirisa usta. Jogurt snižava količinu vodonik sulfida, eliminiše plak i deluje veoma blagotvorno na desni. Najukusnija varijanta – u čašu jogurta sipajte med, bobičasto voće, cimet i orašaste plodove.

– U kupini, malini, jagodi, brusnici, borovnici ima mnogo vitamina C koji je odličan saveznik da biste pobedili bakterije koje dovode do neprijatnog mirisa usne duplje. Preporučujemo Vam voćnu salatu uz dodatak ovog voća.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: