Ishrana za zdravo srce

Da bi srce sačuvali zdravim i što duže vitalnim trebate se pravilno hraniti.

Pravilna ishrana za zdravo srce

Potrebno je da kroz obroke unosite namirnice koje štite srce kao što su: beli luk, riba, voće i povrće i koštuničavo voće.

Povećajte unos unos masnih riba poput: lososa, skuše, haringe i sveže tunjevine jer su ove ribe obogaćene omega 3 masnim kiselinama, koje štite arterije srca od oštećenja.

Unosite u većim količinama rastvorljiva biljna vlakna kroz ovas, voće i povrće.

S druge strane, smanjite unos zasićenih masnoća kojih najviše ima u kolačima, puterima, biskvitima, masnim mesima itd. Umesto toga unosite maslinovo ulje, avokado, voće, bademe i orase.

Korisne preporuke za ishranu

Jedite pet porcija voća i povrća na dan, ribu jedite bar dva puta nedeljno. Crvena mesa zamenite mesima pernatih životinja.

Jednom dnevno jedite namirnice poput crnog hleba, braon pirinča i ceralija.Umesto putera koristite margarin. Birajte mlečne proizvode sa manje masnoće.

Trudite se da održavate svoju telesnu težinu u normalnim okvirima i ograničite unos soli, dnevni unos za žene je 5g a za muškarce je 7g dnevno.

Najvažniji vitamini za srce

Vitamin E je jako važan i jača srce, ima ga u integralnim proizvodima, u maslinovom ulju, mleku i mlečnim proizvodima.

Pored ovog vitamina je jako bitna folna kiselina koje ima u brokulima, žumancetu i cvekli.

Od minerala su najbitniji kalijum i magnezijum koji su eliksir za krvni pritisak. Kalijuma najviše ima u jabukama, zelenoj salati, spanaću i kupusu. Magnezijuma ima u bademima, bananama, semenkama bundeve, orasima…

Srcu i krvnom pritisku su potrebni i mikroelementi i to selen, male količine joda i gvožđa. Gvožđa ima u luku, pasulju, grašku i suvom voću – urmama, smokvama, šljivama. Selena ima u pečurkama, pirinću, belom luku i morskoj ribi.

Rekreacija za očuvanje zdravlja srca

Pored isbalansirane ishrane, i dovoljne količine vitamina i minerala za zdravlje srca je jako bitna i rekreacija, da ste fizički aktivni. Savetujemo vam da šetate 30-45 min umerenim hodom pet dana u nedelji, vozite bicikl ili brzo hodate. Ovo se posebno odnosi na one koji rade u kancelarijama i koji sede veći deo dana. Oni bi naročito trebali uključiti neki vid rekreacije da ne bi došlo do nekih srčanih obolenja.

Produžite svoj život i pružite svom srcu sve uslove da bude zdravo i vitalno, redovno vežbajte i pravilno se hranite.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: