Izostanak menstruacije

Menstruacije kod žena obično nema pre puberteta, tokom trudnoće i posle menopauze. Ako se izostanak menstruacije javi onda kad je normalno da je bude, to može biti simptom nekog ozbiljnijeg medicinskog stanja.

Postoje dva različita oblika izostanka menstruacije, ili medicinski nazvano, amenoreje: primarna i sekundarna amenoreja. Primarna amenoreja se javlja ukoliko se prva menstruacija ne pojavi do 16 godina. Sekundarna amenoreja nastaje kada ciklus žene koja je imala normalne i redovne menstrualne cikluse prestane na tri ili više meseci. U zavisnosti od oblika, spoznaju se i uzroci.

Amenoreja može biti izazvan bilo kojom promenom u organima, žlezdama i hormonima koji su uključeni u menstruacije. Mogući uzroci primarne amenoreje su nepravilnost u radu jajnika, zapušenost jajovoda, zatim problemi u centralnom nervnom sistemu ili radu hipofize. To je žlezda u mozgu koja reguliše rad hormona koji su uključeni u mesečni ciklus. Zatim, postojanje deformiteta reproduktivnih organa, ali sve to ostaje u dmenu nagađanja, jer su mnogi faktori vezani i za sredinu, za genetiku, spoljne faktore… U mnogim slučajevima,uzrok primarne amenoreje nije poznat.

Uobičajeni uzroci sekundarne amenoreje mogu biti trudnoća, dojenje, korišćenje kontraceptivnih pilula ili upotreba nekog drugih sredstva za kontrolu rađanja, kao što je spirala. Zatim, početak menopauze, što se ne može nikad tačno znati, jer kod nekih žena može početi ranije, a kod nekih kasnije. U mlađim godinama, najčešći uzroci poremećaja redovnog mesečnog ciklusa mogu biti stres, loša ishrana, korišćenje određenih lekova,depresija, nagli gubitak ili dobitak na težini. Ukoliko imate policistične jajnike, dolazi do hormonskog disbalansa korišćenjem lekova koji dovode do izostanka ciklusa.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: