Izvori bakterija i virusa

Poznato je da su bakterije i virusi uzročnici većine poznatih vrsta oboljenja i da kao takve mogu predstavljati ozbiljan problem i prepreku na putu ka očuvanju vašeg zdravlja.
Izvori bakterija i virusa se nažalost nalaze svuda, ali je utešna činjenica da su samo neke od ovih vrsta mikro organizama zapravo štetni i opasni.

Najveći izvori štetnih bakterija i virusa, nalaze se na mestima i predmetima koji su dostupni i u dodiru su sa velikim brojem ljudi. Prvi na listi takvih izvora je novac, a zatim i brave i gelenderi u javnim ustanovama i u zgradama, brave na taxi vozilima, ručke na kontejnerima i u javnom prevozu, slušalice na javnim govornicama, tasteri na bankomatima i slično.

Zato je neposredno nakon fizičkog kontakta, odnosno dodirivanja pomenutih predmeta neophodno oprati ruke bez prethodnog dodirivanja hrane ili lica, a ako niste u prilici da ruke operete, korisno je da pored sebe uvek imate vlažne antibakterijske maramice ili antibakterijski gel, koji mogu da vam posluže kao prinudno i trenutno rešenje.

Takođe, bakterije i virusi, prenose se i direktnim kontaktom sa osobom koja je njima zaražena, bilo putem vazduha, rukovanjem ili nekim drugim oblikom fizičkog kontakta, kao što su recimo poljubac ili zagrljaj.
Zbog svega gore navedenog i zbog zastite ličnog i globalnog zdravlja, svakodnevna i što češća lična i opšta higijena je nešto od čega se ne sme odstupati. Obavezno perite ruke i nakon maženja svog kućnog ljubimca. Više o higijeni i načinu gajenja kućnog ljubimca na zdrav i čist način možete čitati ovde.

Čak i u vašem domu, poseban preduslov za razvoj i prisustvo bakterija, imaju mesta koja su izložena čestoj ili neprekidnoj vlažnosti koja je idealan preduslov za opstanak ove vrste mikro organizama. Ta mesta se nalaze najčešće u vašoj kuhinji ili kupatilu, na površini sudopere i sunđera za sudove, kao i na površini kade ili tuš kabine, wc šolje i lavaboa.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: