Kada je najbolje vreme za trening

Dve glavne stvari koje ljudi navode kao razloge za neredovno vežbanje su nedostatak rezultata i nedostatak vremena.

Dakle, za mnoge ljude, najbolje vreme za vežbanje je ono vreme koje se uklapa u raspored svakodnevnih aktivnosti, ako ga uopšte i imaju od silnih obaveza. Većina onih koji imaju novca, ipak žele brže i lakše da dodju do lepog izgleda, pa im u tome često pomogne neki estetski tretman kao što je npr liposukcija.

Istina je da nema pouzdanih dokaza koji sugerišu da se kalorije brže i efikasnije sagorevaju u određenim periodima dana. Ali određeno doba dana može da utiče na to kako se osećate kada vežbate. Najvažnija stvar je da odaberete ono vreme koje će vam odgovarati češće, tako da vežba postane navika.

Tempo rada vašeg organizma koji se naziva cirkadijalni ritam određuje da li ste noćna ptica ili ranoranilac, i ne možete mnogo toga uraditi da ga izmenite.

Ovaj ritam utiču na telesne funkcije, kao što su krvni pritisak, telesna temperatura, nivo hormona, odnosno sve funkcije koje igraju neku ulogu u spremnosti vašeg tela za vežbanje. Koristeći svoje telo i njegov ritam kao vodič kada vežbati je dobra ideja.

Ako imate problema sa doslednošću, jutro može biti vaš najbolji trenutak za trening. Istraživanja pokazuju da osobe dosledne vežbanju ujutru, imaju tendenciju da ostvare bolje rezultate.

Nakon razbuđivanja, kada je telesna temperatura niža, telu treba više vremena da se zagreje nego što bi kasnije u toku dana, što je jedan od razloga za jutarnji trening.

Međutim, za isti će vam biti potrebno snage, pa bi bilo poželjno da ste pre toga imali dobar i kvalitetan san.

Dobar trening će obaviti svoju funkciju ako vam je podigao telesnu temperaturu i puls. To je jedan od razloga zašto treba izbegavati trening pre odlaska na spavanje.

Vežbanje će imati sličnog uticaja na vaše telo kao da ste jeli kasno, jer sabotira potrebu vašeg tela da odmara tokom noći.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: