Kako da lakše učim

Učenje, pogotovo onda kada vas muči manjak koncentracije, može predstavljati mukotrpnu obavezu, sa kojom je veoma teško izaći na kraj.

Međutim, određeni saveti koje smo pripremili za vas, mogu vam pomoći u tome da tu obavezu savladate ili da je bar učinite lakšom.

Kada se pripremate da počnete sa učenjem, učinite to u trenutku, kada ispred sebe imate dovoljno vremena da neophodne informacije savladate i usvojite. Nedovoljno vremena, prilikom učenja, može izazvati osećaj tereta i uzrokovati tremu koja će blokirati vašu sposobnost da usvojite potrebne informacije.

Takođe, kada odvojite dovoljno vremena za učenje, trudite se da u okviru tog vremena učite efektno. Svu svoju pažnju i koncentraciju usmerite na informacije koje su pred vama i nemojte dozvoliti da vam misli lutaju niti odlaze u pravcu koji nema veze sa lekcijom.

Nakon što savladate, odnosno naučite lekciju, odmorite se i sačekajte da se usvojene informacije stalože pre nego što počnete da usvajate sledeće.

Nikada nemojte učiti više lekcija istovremeno, odnosno naizmenično, već svaku lekciju učite pojedinačno i postepeno jednu za drugom, pogotovo ako su lekcije iz različitih predmeta i iz različitih oblasti.

Nemojte učiti ako ste gladni, umorni ili ako se ne osećate dobro. Pre svakog početka učenja predhodno se odmorite i pristupite učenju onda kada osećate da ste spremni i sposobni za to.

Učenje u momentima zamora ili trenucima kada iz bilo kog razloga niste sposobni da održite koncentraciju, zapravo je učenje koje neće dati željeni rezultat, već će vam samo dodatno oduzeti energiju i učiniti da vam duže vremena bude potrebno da se odmorite i budete zaista spremni da kvalitetno učite.

Nikada nemojte zapostavljati lekcije i gomilati ih, jer će i učenje u tom slučaju biti mnogo napornije i zahtevaće veću koncentraciju i vreme.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: