Kako izračunati plodne dane

Plodni ili neplodni dani i kako ih prvilno izračunati, često su pitanje koje se iz više razloga postavlja među devojkama i ženama i na koje opet iz različitih razloga devojke i žene žele da imaju odgovor.

Nekima od njih, ovaj odgovor je bitan u cilju sprečavanja neželjene trudnoće, dok druge imaju sasvim drugačiju pozadinu traženja odgovora i u zavisnosti od njega žele da znaju da li postoji mogućnost da dođe do željenog začeća ili ne?

Plodni dani, određuju se na osnovu trajanja mesečnog ciklusa i na osnovu redovnog vremenskog rastojanja između dva uzastopna ciklusa. Zbog toga, kako bi određivanje plodnih dana bilo tačno i uopšte moguće, poželjno je da žena ima redovan mesečni ciklus bez kašnjenja ili bilo kakvih nepravilnih rastojanja i izostanaka. Po pravilu, najčešće normalan razmak između dva ciklusa, iznosi 28 dana. A plodni dani, računaju se tako što se na prvi dan početka ciklusa, doda 10 dana, i upravo taj deseti dan od prvog dana ciklusa, smatra se i računa kao prvi plodni dan, od ukupno 7 narednih dana koji su plodni u nizu. Primera radi, to bi značilo da ako vam je poslednji ciklus počeo recimo 1. dana u nekom mesecu, onda vam plodni dani počinju 11. dana u tom istom mesecu i završavaju se 18. dana u tom mesecu.

Ipak, naglasićemo još jednom da takav proračun važi isključivo kod redovnih ciklusa, sa međusobnim razmakom od 28 dana, kod drugačijeg ritma ciklusa, pomera se i vreme i period ovulacije, pa samim tim i period plodnih dana.

Plodne dane, takođe i u cilju veće sigurnosti, moguće je ustanoviti i uz pomoć mini mikroskopa koji se sa tom namenom prodaje u svim apotekarskim ustanovama, uz pomoć merenja telesne temperature, koja u periodu plodnih dana postaje blago povišena i uz pomoć vaginalnog sekreta, koji je za vreme trajanja plodnih dana kristalno proziran i elastičan.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: