Kako koristiti laneno seme

Iako su naizgled veoma sitne i male, semenke lana, nasuprot tome imaju ogromno, veoma pozitivno i lekovito dejstvo i osobine. Zbog toga, mada to i nije baš čest slučaj, preporučuje se da u što većoj meri budu prisutne u svakodnevnoj ishrani.

Ipak, ako uzmete u obzir činjenicu da su semenke lana u svom prirodnom i sirovom stanju, veoma oštre i grube, možda ćete se naći u dilemi na koji način da ih pripremite, odnosno upotrebite u ishrani. Ako je tako, mi vam nudimo par saveta kako da rešite tu dilemu.

Na primer, dovoljno je da sveže semenke lana potopite u vodu, tako što ćete jednu ravnu supenu kašiku semenki, preliti sa tri supene kašike vode i ostaviti da to zajedno odstoji par minuta. Nakon toga, primetićete da se oko semenki u dodiru sa vodom formirao sluzavi omotač, nalik na belance i upravo taj omotač, možete izdvojiti i upotrebiti kao zamenu jajima prilikom mešenja bilo kog jela u koje je potrebno dodati jaja. Ova, navedena količina lanenih semenki i vode, odgovara zameni za jedno jaje, i pritom sadrži mnogo zdravije sastojke nego samo jaje.

Takođe, laneno seme, možete uvrstiti u ishranu i tako što ćete ga takođe u sirovom stanju samleti na mašini za mlevenje oraha i dodati kao dodatak kolačima, hlebu ili u malim količinama čak i pojedinim kuvanim jelima, kao što su čorbe ili supe, u kolima se neće osetiti, odnosno neće promeniti ukus ili miris jela, a dodaće mu svoje hranljive i korisne sastojke kao što su omega tri masne kiseline, vitamini kao što su E ili B vitamin, ali i minerali i oligoelementi kao što su fosfor, magnezijum, kalijum, kalcijum, mangan, selen i mnogi drugi.

U istoj formi, odnosno samleveno sirovo laneno seme, može se konzumirati i kao dodatak uz musli i jogurt ili samo sa jogurtom ili mlekom.

Preporučuje se da laneno seme meljete isključivo u malim količinama koje su vam potrebne za trenutnu upotrebu, jer bi u protivnom moglo da se užegne, ali i izgubi vrednost svog sadržaja.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: