Kako koristiti origano ulje

Origano, najčešće je prisutan i u kuhinji se koristi u vidu začina. Ova, veoma aromatična biljka, međutim može se naći i u formi ulja, pa smo zato, pripremili za vas nekoliko korisnih informacija o tome, kako se ulje origana koristi i čemu je namenjeno.

Origano ulje, u većoj meri, odnosno češće se koristi za spoljnu, oralnu upotrebu, dok je nešto ređa, njegova unutrašnja primena. Ta činjenica, uzrokovana je time što je ulje origana veoma koncentrovano i jako, i zbog toga se za unutrašnju upotrebu koristi isključivo u razblaženoj formi sa vodom, mlekom ili šećerom. Zbog svoje jačine koja ga karakteriše, origano ulje se nikada ne konzumira čisto bez razblaživača, jer bi moglo da izazove pečenje usne duplje i sluzokože grla, kao i osećaj ljutine. zato, ukoliko ga konzumirate, dovoljno je dve do tri kapi origano ulja sipati dva puta dnevno na kašičicu šećera i tako ga uneti u organizam ili istu količinu sipati u čašu vode ili mleka i popiti.

Origano ulje, pre svega, sadrži visok procenat karvakrol-a, zbog čega je najbolji prirodni preparat koji deluje antiseptički i neutrališe prisustvo svih štetnih mikroorganizama na i u telu, koji mogu uzrokovati pojavu infekcija i stanja zaraze. Zbog toga, ali isključivo u gore navedenim dozama i razblaženo, origano ulje je korisno konzumirati kod stanja upale grla i sinusa, kod problema sa želucem, koji su uzrokovani štetnim bakterijama u želucu i kod sličnih upalnih procesa, kao što su bol i upala zuba i slično.

Takođe, ulje origana deluje pozitivno i na podizanje imunološkog sistema, jača probavni sistem i poboljšava funkciju pluća, sprečava spazam i bronhitis, pa tako i deluje pozitivno na celokupan respirativni sistem.

Kada je u pitanju spoljna, oralna upotreba ulja origana, ono se koristi i kao eterično ulje za masažu tela, ali opet razblaženo sa drugim vrstama ulja, recimo kokosovim ili vanilinim. U tom slučaju, ovo ulje takođe doprinosi ubijanju štetnih mikroorganizama koji su eventualno prisutni na koži i izazivaju kožna oboljenja.

Ipak, treba obratiti pažnju da origano ulje, nikako ne sme samo odnosno nerazblaženo doći u dodir sa kožom, jer bi zbog svoje jačine moglo da izazove blagi oblik opekotina i iritacije.

Ne sme doći u dodir sa sluzokožom na telu, odnosno sa genitalijama i analnim otvorom i ne sme doći u dodir sa očima.
Zbog jačine koja ga karakteriše, ulje origana treba čuvati isključivo van domašaja dece.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: