Kako poboljšati koncentraciju

Kažu da je koncentracija neophodna za uspeh u bilo kom poslu ili u bilo kom segmentu života, jer je to način da usmerimo našu energiju ka ostvarenju željenog cilja. Dobra koncentracija je važna u svakodnevnim aktivnostima kako bi mogli da funkcionišemo na pravi način u društvu.

Šta je koncentracija?

Koncentracija je vrsta podeljenog usmeravanja naše pažnje na samo jedan aspekt ili radnju, ignorišući ostale. Poenta je stavljanje fokusa na ono što obavljamo, uz eliminisanje svega što nam ,,skreće pažnju’’. Zato se koncentracija najčešće definiše kao voljno usmeravanje misli u željenom pravcu. Ukoliko ne možemo stvoriti fokus, pa makar i na kratko, može se desiti da imamo poremećaj koncentracije koji se može sanirati vežbama i raznim metodama.

Kako poboljšati koncentraciju?

Poboljšanje sposobnosti koncentracije nije težak zadatak, ali se mora posvetiti svakodnevnom vežbanju i disciplini u praktikovanju tehnika za pojačavanje koncentracije. Od najprostije tehnike zurenja u tačku, pa do raznih tehnika meditacije. Ukoliko svaki dan odvojite par minuta za posmatranje tačke ili plamena sveće, vremenom će te biti u stanju da držite svoju pažnju fokusiranu na objekat duže vreme i vaša će se koncentracija poboljšati.

Ako se odlučite za meditaciju, pokušajte da budete neutralni koja god misao ili osećanje dopru do vaše svesti. Tih par minuta pokušajte da ne radite ništa. Primetićete koliko je to teško ali je to u isto vreme veoma korisno jer na ovaj način delimično oslobađate um nepotrebnih informacija i nakon toga će vam koncentracija ići mnogo bolje i lakše.

Poznato je da određene namirnice pomažu koncentraciju, a neke toj koncentraciji smetaju. Jedna od najvećih zabluda je konzumiranje kafe iz tog razloga. Dok kofein deluje centralno, stimulišućii mozak i srce na ubrzani rad i stanje budnosti, čist vazduh na primer će vašu krv obogatiti kiseonikom koji će biti dopremljen do mozga i tako podstaći procesi oksidacije moždanih ćelija jer za dobar rad, mozak mora biti snabdeven energijom i kiseonikom. Energiju će vam obezbediti sveže voće i povrće i prosti šećeri koji se u njima nalaze.

U današnje vreme veliki broj ljudi pati od nedostatka koncentracije ovaj problem je podjednako zastupljen kako kod dece tako i kod odraslih. Ukoliko navedene tehnike nisu od pomoći, možete se priključiti nekoj radionici koja na ovom problemu radi kolektivno.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: