Kako se čuvati prehlade

Sa prvim zahlađenjima u godini obično se javljaju i prva respiratorna oboljenja.

Sezona gripa počinje zahlađenjem i prestaje u proleće, i za nju moramo biti spremni. Zato tokom godine moramo raditi na izgradnji jakog i stabilnog imuniteta koji će podneti hladnu i dugu zimu.

Sve polazi od ruku, zato ih održavajte čistim i perite kad god je to moguće. Koliko god je moguće, izbegavajte dodirivanje nosa i očiju, uopšte lica. To su najčešće mesto za klice da se uvuku u organizam preko sluzokože.

Posebno vodite računa o higijeni ruku i lica nakon kupovine, odlaska u teretanu, ili vožnje javnim prevozom. Često pranje ruku može da uništi viruse koje ste pokupili iz dodirivanja površina koje dodiruku i drugi ljudi.

Kontrolišite stres i redovno spavajte. Istraživanja su pokazala da ljudi skloni emocionalnim stresovima imaju slabiji imunitet, više muče muku sa bolom u glavi i da su skloniji bolestima. Što se tiče spavanja, priuštite svom telu makar sedam do osam sati sna noću.

Kada ste umorni , vaše telo se teško bori sa napadima virusa. Odmorni i čili, imate više volje i snage i samim tim se osećate bolje i vedrije, ali i spremnije da se posvetite svom zdravlju.

Izgradite jak imunitet zdravom ishranom. Možda mislite da promenite kompletan način života i da počnete zdravo da se hranite, ali samo zamislite koliko benefita će te imati od toga. Jedite puno svežeg voća i povrća, pogotovo onog bogatog vitaminom C, jer to podržava vaš imuni sistem u borbi sa gripom i prehladama.

Takođe, uvrsiti fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu, makar pola sata šetnje dnevno na svežem vazduhu.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: