Kako se osloboditi straha od odlaska kod zubara?

Ono što je vrlo specifično kod velikog broja ljudi je to da se oni plaše odlaska kod zubara odnosno plaše se odlaska u normalnu, klasičnu stomatološku ordinaciju, čak i kad je samo rutinski pregled u pitanju.

Taj strah je naravno uglavnom još veći ukoliko se radi o malom detetu, pogotovo kada je prvi odlazak kod zubara u pitanju.

Kako se osloboditi straha od odlaska kod zubara

Ako je u pitanju malo dete koje trebate prvi put odvesti kod zubara, veliku ulogu u tome kako će to proteći, imate vi kao roditelj. Jako je bitno da mu taj pregled učinite što je moguće više lakim i zabavnim, da jednostavno ne stekne strah i odbojnost od stomatologa već odmah na početku, jer takve stvari mu se mogu urezati u podsvest i kasnije kada bude odrastao čovek, teško će se rešiti tih programa u podsvesti koje vuče iz detinjstva.

Budite iskreni prema svom detetu, pokušajte da mu na najbolji i najlakši mogući način objasnite da je to za njegovo dobro, da treba da kontroliše zdravlje svojih zuba na vreme da ga kasnije ne bi bolelo, da ne bi imao velike probleme sa zubima itd. Takodje, ukoliko ste skloni takvim stvarima, možete mu obećati neku nagradu nakon tog pregleda kod zubara, da će dobiti neku igračku ili slično, što će ga motivisati da bude dobar i da se lepo ponaša na pregled, da to sve prodje bez problema.

To je u slučaju dece. U slučaju odraslih situacija bi trebala biti dosta jednostavnija kada je u pitanju prevazilaženje straha od zubara, mada često to nije slučaj, upravo zbog nekih stvari koje su se ljudima dok su bili mala deca urezale u podsvest i sada je to teško prevazići i pobediti.

Ono što je tu možda i najbitnije je da prvo shvatite da je to za vaše dobro i da imate svest o tome da treba redovno kontrolisati zube preventivno da ne bi kasnije bilo više problema. Takodje, ukoliko su se već izdešavali neki kvarovi, da morate da prebrodite to i odete što pre da se to reši, jer takodje što više čekate, stvari mogu postajati sve gore i gore.

Strah od zubara se javlja iz više razloga, počev od straha što se tiče bolova, pa sve do straha odnosno nelagodnosti koju čovek oseća prilikom rada na njegovim zubima. Ipak, kao odrastao i razuman čovek jednostavno morate to prevazići i shvatiti da je odlazak stomatologu na pregled ili popravku nekog zuba sasvim normalna i bezbedna stvar.

Naravno, ne treba zaboraviti ni reći da je vrlo bitno da odaberete pouzdanog i stručnog stomatologa koji zna šta radi i koji će znati da vam pomogne bilo kakav problem da imate. Stomatološka ordinacija u Beogradu je svakako najbolji izbor za sve one koji žive u glavnom gradu Srbije. Pravi stručnjak sa pravim pristupom učiniće da vaš strah bude sveden na minimum, ukoliko ga uopšte i bude bilo.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: