Kako se osloboditi stresa i glavobolje

Nažalost, u današnje vreme skoro da nema osobe koja nije pod stresom. Mnogi ljudi toga i nisu svesni. Osobe koje su pod konstantnim stresom neraspoložene su, imaju stalne pritiske u glavi ili burno reaguju bez nekog posebnog razloga, kao da u tome pronalaze ”izduvni ventil” posle stresnog dana na poslu ili uopšte, u svakodnevici.

Dugoročno, stresne situacije mogu da naruše Vaše zdravstveno stanje, ukoliko ih ne savladate. Nema potrebe da odmah posežete za lekovima za smirenje, ili za glavobolju, jer ima boljih alternativa!

– razmenjujte nežnosti sa voljenom osobom! To podstiče lučenje oksitocina. Stručnjaci su došli do zaključka da talas ovog hormona koji se luči u vrhuncu ljubavne igre dovodi do sniženja krvnog pritiska i nervoze. Britanski medicinski časopis izneo je tvrdnju da vođenje ljubavi, 3 puta u toku nedelje snižava opasnost od moždanog udara i infarkta za čak 50 %.

– nemojte se ustručavati da opsujete kada osetite potrebu. To će Vam pomoći da lakše prevaziđete stresnu situaciju.

– možda ne miriše prijatno, ali beli luk je zahvaljući svojim svojstvima saveznik u borbi sa stresom i doprinosi boljem stanju srca.

– uživajte u čokoladi! U tamnoj čokoladi nalazi se mnogo antioksidanasa koji nose naziv flavonoida (umanjuju opasnost od bolesti srca i doprinose da se krvni pritisak održi na prihvatljivom nivou). Postoje i teze da je tamna čokolada ustvari najbogatija flavonoidima. Tvrdnja više stručnjaka je flavonoidi imaju moć da doprinesu da krvni sudovi budu opušteniji, a posredan rezultat toga je lakše oslobađanje od stresa. Najbolja opcija je tamna čokolada sa bar sedamdeset procenata kakaoa i što nižim procentom masti.

– iskren smeh je Vaš najbolji prijatelj! Zato što više uživajte u zanimljivim i smešnim skečevima i smejte se od srca!

– ako imate baštu, posvetite se gajenju lepog cveća. Bićete mnogo bolje raspoloženi i lakše prevazilaziti stres. Ako pak niste vlasnik bašte, nabavite nekoliko vrsta sobnog cveća i posvetite mu malo vremena svakog dana. Dakle, nema izgovora!

– ne mora baš uvek sve u Vašem domu da bude ”pod konac”. Nemojte biti sitničar.

Ukoliko pak ne osetite da vas stres pušta i da glavobolje i pritisci postaju sve jači, bilo bi dobro da se obratite doktoru. Jedna od specijalizovanih klinika za ovakve probleme je Medihelp.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: