Kako skinuti temperaturu

Postoje brojne zablude koje se odnose na način skidanja povišene telesne temperature. Vođeni tim zabludama, ljudi se najčešće opredeljuju za metod utopljavanja, kojim smatraju da će uzrokovati pojačano znojenje i pad telesne temperature. Međutim, ovakav metod, zapravo samo predstavlja izazivanje dodatnog napora za povišenom temperaturom već dovoljno iscrpljen organizam.

Zato, povišenu temperaturu treba sniziti rashlađivanjem. Osoba čija telesna temperatura jeste u porastu, trebalo bi da u što većoj meri, sa sebe skine sav višak odeće i da alkoholom izmasira područje čela, kao i sve inpulsne tačke na telu i stopala. Navedena područja, najlakše i najbrže će dejstvo hlađenja alkoholom, preneti na ostatak tela i telesna temperatura će se sniziti. Takođe, tuširanje mlakom, čak umereno i podnošljivo hladnom vodom, takođe izaziva rashlađivanje i spuštanje telesne temperature.

U tom periodu, trebalo bi da se u što većoj meri unosi tečnost u organizam, i to posebno tečnost koja je obogaćena vitaminom C, kao što je limunada ili neki drugi prirodni, voćni sok. Tečnost i vitamin C, deluju tako da jačaju imunološki sistem odnosno odbranu organizma i sprečavaju sušenje sluzokože nosa, usne duplje i grla, a samim tim i opstanak i širenje virusa ili bakterija, koje eventualno mogu uzrokovati povišenost temperature.

Osoba koja ima povišenu temperaturu, takođe bi trebalo da provodi vreme u čistoj i provetrenoj prostoriji i da izbegava prekomernu fizičku aktivnost i zamaranje.

Po potrebi, ukoliko je temperatura u primetnom porastu, treba uključiti i lekove za spuštanje telesne temperature.

Ukoliko se temperatura i nakon navedenih i realizovanih saveta i dalje ne snizi, treba posetiti lekara i proanalizirati njen uzrok. Uzrok temperature može biti i neki unutrašnji upalni proces, ali i trenutni hormonski disbalans ili nagomilani stres.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: