Kako smanjiti apetit

Apetit kao jedna od osnovnih fizioloških potreba ima složenu funkciju koja uključuje blisku vezu između probavnog i nervnog sistema sa velikim brojem hormona i supstanci koje funkcionišu kao posrednici. Ako želite da smanjite svoj apetit, možete razmotriti nekoliko opcija. Međutim, pre toga bi svakako bilo poželjno da razgovarate sa specijalistom.

Jedan od korisnih saveta je da jedite namirnice sa niskim glikemijskim indeksom. Ove namirnice imaju sposobnost da polako podignu nivo šećera i insulina u krvi. Kako se nivo šećera i insulina povećavaju i smanjuju polako, veća je verovatnoća da vaše telo duže vreme neće osećati glad. Takođe, u ishranu uvrstite više dijetetskih vlakana. Konzumiranje dovoljno vlakana doprinosi osećanju sitosti i sitosti. Nemasne proteine konzumirajte za doručak.

Jedite niskokaloričnu hranu. Na primer, supe i čorbe će učiniti da se osećate siti i smanjuje apetit.Smanjite raznovrsnost hrane u vreme jednog obroka. Jenolična ishrana će smanjiti raznovrsnost ukusa što takođe može da doprinese smanjenju apetita. Jedite polako i dajte telu vremena da svari svaki zaloga. Tad će telo u pravo vreme poslati signal da je sito i neće doći do prejedanja, tj.unećete samo onoliko hrane koliko je vašem telu zaista potrebno.

Jedite više manjih obroka u toku dana, a ne dva ili tri velika. Veliki obroci će svakako indukovati nagli porast nivoa energije, ali će ti isti nivoi energije pasti isto tako brzo da će te ubrzo osetiti glad. Ne pravite velike pauze između tih manjih obroka, jer će vaše telo želeti više hrane, nakon dugog perioda gladi.

Pijte dosta vode tokom dana, naročito pre i tokom obroka. Za dodatni efekat, u vodu iscedite limun ili grejpfrut, čija kiselina će dodatno doprineti suzbijanju apetita. Takođe, veoma korisno može biti i uklanjanje hrane iz vida, tako da ne stimuliše vaš mozak da tu hranu i poželi.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: