Kako sniziti visok pritisak

Svakodnevica igra važnu ulogu u lečenju povišenog krvnog pritiska (sistolni pritisak – gornji, od 140 ili više, i dijastolni pritisak odnosno donji od 90 ili više). Ako uspešno kontrolišete svoj krvni pritisak sa zdravim načinom života, možete izbeći, odložiti ili smanjiti potrebu za lekovima.

Rizik od visokog krvnog pritiska se često povećava sa povećanjem težine. Gubljenje samo 5 kilograma može pomoći da se snizi krvni pritisak. U principu, što se više izgubi na težini, niži će biti i krvni pritisak. Gubljenje težine takođe pomaže da se poveća efikasnost lekova za sniženje krvnog pritiska. Ipak, ne pridržavajte se restriktivnih dijeta bez konsultovanja sa lekarom. Pored gubljenja kilograma, takođe treba obratiti pažnju i na obim struka. Preveliki obim struka dovodi do većeg rizika od visokog krvnog pritiska. U opasnosti su muškarci čiji je obim struka veći od 102 centimetara, i žene ako je obim veći od 89 centimetara.

Redovna fizička aktivnost, od najmanje 30 do 60 minuta makar tri dana u nedelji. To može da smanje krvni pritisak od 4 do 9 milimetara živinog stuba. Ukoliko uspostavite određeni kontinuitet vežbanja, ne treba da prođe mnogo vremena da primetite razliku. Ako do sad niste bili aktivan vežbač, povećanje forme i bavljenje fizičkom aktivnošću može smanjiti krvni pritisak u roku od samo nekoliko nedelja. Razgovarajte sa svojim lekarom o odgovarajućem programu vežbanja na osnovu vaše dijagnoze. Čak i umerena aktivnost od 10 minuta u isto vreme, kao što su hodanje i trening snage, može da pomogne.

Korigujte način ishrane postepeno. Ishrana bogata žitaricama, voćem, povrćem i nisko-masnim mlečnim proizvodima može vrlo brzo sniziti nivo holesterola, što povlači i sniženje pritiska. Nije lako promeniti navike u ishrani, ali da bi vam bilo lakše, vodite dnevnik ishrane. Zapisujući šta jedete, koliko, kada i zašto. Na taj način možete otkriti neke navike u ishrani kojih se možete odreći bez posledica. Pojačajte unos kalijuma, jer on može umanjiti efekte natrijuma na krvni pritisak. Najbolji izvor kalijuma je hrana, kao što su voće i povrće, a ne suplementi. Smanjite natrijuma u ​​ishrani i pratite koliko soli koristie u ishrani. Jedite manje obrađene hrane, jer ona sadrži najviše natrijuma. Ograničite unos alkoholnih pića.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: