Kako sprečiti gubitak mišićne mase

Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do atrofije mišića, kao što su starost, loša ishrana, preskakanje treninga… Ipak, bez obzira na to koliko treniramo, i koliko nam je zdrava ishrana, prirodni proces starenja može da prouzrokuje gubitak mišića. Sarcopenija ili gubitak mišićne mase zbog starenja, počinje još u ranim dvadesetim godinama, ali je do 40ih to zanemarljiv procenat. Nakon pedesetih godina, čovek može da izgubi 0,4 kilograma mišića svake godine.

Što se tiče ishrane, izostavljanje osovnih hranljivih namirnica tokom raznih dijeta, neumitno će dovesti do gubitka mišića, uprkos tome što mršavite. Osnovna funkcija mišića, pored podrške koštanom sistemu je da sagoreva kalorije i troši energetske zalihe koje unosimo hranom. To naravno ne znači da svoju ishranu obogatite samo kalorijski i količinski, već da pažljivo birate šta jedete. Budite sigurni da su u vašoj ishrani zastupljeni i ugljeni hidrati, i proteini, i masnoće. Takođe, ako telu ne priuštite dovoljno sna, odnosno dovoljno vremena da se mišići oporave, tako samo ubrzavate proces samouništenja mišića.

Koliko i koliko brzo mišići atrofiraju, ili gube masu, zavisi od samih mišića i njihove konstitucije. Mišići koji nas drže uspravno, kao na primer mišići zadnje lože, atrofiraće sporije ako imamo redovne fizičke aktivnosi, i tako ih održavamo jakim. Čim se počne sa dužim pauzama između treninga, ili zbog bolesti čovek bude primoran da dugo leži, ovi veliki mišići počinju da se opuštaju i postepeno gube na masi, i gube svoju funkciju. Naravno, ovi rezultati neće biti tako izražena u kratkoj pauzi od treninga. Svi mišići atrofiraju ako se ne koriste. Skeletni mišići, koji se koriste za kretanje tela (,,voljni’’ mišići kojima upravljamo pomoću nervnih impulsa), su generalno osetljiviji nego ,,nevoljni’’ mišići poput srčanih mišića, koji rade i dok mi spavamo, ili se odmaramo.

Ne postoji jednostavan način da se spreči gubitak mišićne mase i snage. Jedite pravilno, i pre i nakon treninga. Izbalansirana ishrana pomaže da mišići dobiju potrebne amino kiseline, vitamine i minerale koji su im potrebni da se izgrade i ostanu jaki. Vežbajte redovno, jer će te takoduže očuvati nivo mišićne mase.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: