Kako zaštiti zglobove?

Zglobovi celog života trpe velike pritiske, tim pre ukoliko se profesionalno ili rekreativno bavite sportom.
Trebalo bi da su Vam na usluzi celog života, mada usled prejakog naprezanja, mogli bi da oslabe. Naročito ukoliko imate bližih srodnika kojima su reuma ili slične bolesti oštetile zglobove.
U cilju da sačuvate zdravlje svojih zglobova, potrebne su zdrave navike, granice u iskorištavanju i, sa vremena na vreme, glukozamin.

Preventivne mere

Težina tela spada u najkritičnija opterećenja zglobova. Ljudi sa velikom težinom treba da znaju da je masa kojom pritiskaju najveći broj zglobova, dosta jača od one za koju su zglobovi predviđeni. To posebno podrazumeva kukove, skočne zglobove i kolena. Dakle, ukoliko imate višak kilograma, smršajte.
Češćom laganom fizičkom aktivnošću Vi ”podmazujete” zglobove i rizik da usled ukočenosti otežano ustajete je zanemarljivo mali ukoliko ste redovan gost fitnes centra. Osim toga, mišićna kontrakcija čini jačom tako tetive, tako i kosti pod tetivom, a to pomaže da zglobovi ostanu stabilni.
Negativan uticaj cigareta svima je dobro poznat. Posebno ukoliko neko od bližih rođaka pati ili je patio od reumatoidnog artritisa, zaboravite na cigarete.

Tržište je u današnje vreme snabdeveno različitim štitnicima za zglobove, gurtnama i sličnim rekvizitima koji će umnogome pomoći ako se bavite dizanjem većih težina. Neka Vas ne mrzi da ih koristite, zato što imaju značajnu ulogu u zaštiti zglobova. U slučaju da povredite zglob, pauza u vežbanju je neminovna. Zarastanje zglobnog i obližnjeg tkiva odvija se usporeno. Tada ne bi bilo loše koristiti i neki od suplemenata za jačanje zglobova, da bi brže došlo do obnavljanja.

Uopšteni saveti

Savetuje se unošenje dovoljne količine vode, masaža minimalno jednom sedmično kao i strečing, uzimanje glukozamina minimalno 60 dana u godini, a ako osećate bolove u zglobovima – minimalno pola godine. Kad god ste u prilici, izbegavajte upotrebu malih zglobova, a upotrebljavate velike – na primer, tašnu je bolje nositi na leđima umesto u ruci. Ukoliko osećate bol u nekom od zglobova, konsultujte se sa doktorom.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: