Karijes – najraširenija bolest današnjice

Karijes je najraširenija bolest zuba koja uzrokuje nastajanje šupljina koje neliječenjem prelaze iz malih mrlja i rupica u velika oštećenja koja se teško saniraju.

Budući da karijes često ne uzrokuje bol u početku, teško je primijetiti da postoji problem. Redoviti odlasci zubaru mogu  otkriti rana oštećenja zuba što je jako bitno jer se tada zubi još uvijek ne moraju liječiti nadogradnjom umjetnim materijalima ili dugotrajnim liječenjem.

Zubni karijes je jedan od najvećih zdravstvenih problema na svijetu, iako ga mnogi ne doživljavaju opasnim.

Posebno je važno napomenuti da svatko može dobiti zubni karijes, uključujući i bebe.

Činjenica da imate karijes može doći kao iznenađenje. Saznanje da imate karijes će biti posebno šokantno ako mislite da inače imate dobru rutinu oralne higijene.

Međutim, čak i ako vaš stomatolog na redovnom pregledu utvrdi da imate karijes, postoje načini za liječenje i sprečavanje formiranja novih karijesa i za poboljšavanje vaše oralne higijene.

Simptomi karijesa

Simptomi karijesa ovise o jačini i brzini propadanja zuba.  Oni uključuju:
– osjetljivost zuba
– bol zuba
– vidljive rupe u zubima
– crne ili bijele mrlje na zubima

Uzroci zubnog karijesa

Zubni karijes uzrokovan je plakom, ljepljivom supstancom koja se veže na zube. Plak je kombinacija bakterija, sline,  kiselina i čestica hrane koje unosimo u organizam.

Svatko ima bakterije u ustima. Nakon što jedete ili pijete hranu sa šećerom, bakterije u ustima pretvaraju šećer u kiselinu. Plak se počinje formirati na zubima vrlo brzo nakon što jedete ili pijete. Zato je redovito četkanje važno.

Plak je čvrsto pričvršćen na zub, a kiselina u plaku polako uništava zubnu caklinu. Caklina je tvrda, zaštitna prevlaka na zubima koja ih štiti od propadanja. Kako kiselina slabi caklinu zuba, povećava se rizik od propadanja.

Svatko je podložan ovakvim problemima, ali neki su ljudi skloniji ovoj bolesti zuba. Postoje neki čimbenici koji povećavaju rizik od obolijevanja:

– previše slatke ili kisele hrane i pića
– loša svakodnevna oralna higijena, izostanak četkanja
– nedovoljno fluorida
– suha usta
– poremećaji prehrane kao što su anoreksija i bulimija
– refluks i gastritis: želučana kiselina oštećuje zube

Karijesi se češće razvijaju u stražnjim zubima. Ovi zubi imaju utore i otvore idealne za zapinjanje hrane, a i ove zube je teže doseći pri četkanju i korištenju konca.

Mogućnosti liječenja zubnih šupljina

Obavijestite svog liječnika o neugodnim simptomima kao što su osjetljivost na zub ili bol. Vaš stomatolog može pregledati zube i vidjeti da li vaši simptomi zaista imaju uzrok u karijesu. Međutim, nekad se karijes ne može vidjeti i obično se u takvom slučaju traži rentgen snimka zubiju.

Opcije liječenja ovise o jačini problema, a postoji nekoliko načina liječenja.

Kako ukloniti karijes?

Punjenje zuba

Zubar koristi bušilicu i uklanja loš materijal iz zuba. Vaš stomatolog tada ispunjava zub nekom tvari poput srebra, zlata ili složene smole.

Zubne krunice

Za ozbiljnije probleme, vaš stomatolog može postaviti prilagođenu krunicu nad zub da zamijeni prirodnu krunu. Prije ovog postupka se uklanja i materijal koji je već propao.

Tretman korijenskog kanala

Kada je propadanje zubiju toliko jako da uzrokuje oštećenja korijenskog zubnog živca, vaš će stomatolog provjeriti korijenski kanal kako bi spasio zub. Uklonit će živčano tkivo, tkivo krvnih žila i sva raspadnuta područja vašeg zuba. Nakon toga će provjeriti jesu li prisutne infekcije i primijeniti lijekove na korijenu, po potrebi. Konačno, ispunit će zub, pa čak i na njega može staviti krunu.

Rana faza liječenja

Ako vaš stomatolog otkrije karijes zuba u ranoj fazi, liječenje fluoridom može povratiti zubnu caklinu i spriječiti daljnje propadanje.

Šta s bolom?

Karijes i propadanje zuba mogu biti uzrok velikoj boli i nelagodi. Tada nastojimo pronaći načine kako ublažiti iritaciju dok čekamo tretman ili odlazak zubaru. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste privremeno riješili nelagodu:

Nastavite s dobrom oralnom higijenom. Nastavite četkati sve dijelove usta, uključujući i sva osjetljiva područja.

Pokušajte ublažiti bol terapijom propisanom od doktora, ali oprezno s količinom analgetika.

Pazite što jedete. Klonite se izuzetno vruće ili hladne hrane kada jedete i pijete.

Komplikacije

Zubni karijes može uzrokovati različite komplikacije ako se ne liječi. To uključuje:
– neizdrživu bol
– apsces zuba koji može potaknuti za život opasne komplikacije, poput neke infekcije koja ulazi u krvotok ili pak sepsu
– razvoj gnoja oko zaraženog zuba
– povećan rizik od lomljenja ili struganja zubiju
– poteškoće u žvakanju hrane

Ako odgađate posjet zubaru, stvarate dodatnu komplikaciju. Ako ste izbjegavali zubara čak i kada vas je bolio zub i vidjeli ste da postoji problem, nema druge opcije osim one najdrastičnije: u ovom trenutku, jedini način za popravljanje šupljine jest da vaš stomatolog ukloni zub i zamijeni ga zubnim implantatom ili mostom.

Sprječavanje zubnog karijesa

Zubni karijes je vrlo čest problem, ali možete smanjiti rizik od njegovog nastajanja tako što ćete učiniti sljedeće:

– Četkajte zube najmanje dva puta dnevno s fluoridnom pastom za zube.
– Koncem za zube čistite i prednje i stražnje zube.
– Jedite manje slatke i kisele hrane poput slatkiša, bombona, soka, gaziranih pića i rafiniranih ugljikohidrata.
– Ograničite grickanje između jela.

Sljedeće namirnice mogu pomoći u borbi protiv propadanja zubi:
voće i povrće bogato vlaknima
– hrana bogata kalcijem
– žvakaće gume bez ksilitola
– nezaslađen crni ili zeleni čaj
– voda s fluoridom

Također, ne zaboravite posjetiti svog stomatologa najmanje dva puta godišnje za redovite preglede i eventualna čišćenja. Ovo će spriječiti sve vaše buduće probleme.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: