Kiropraktika

Kičma je prirodni oslonac celog tela, i samim tim ona trpi najveća opterećenja pri našim pokretima, ali i zbog velike kilaže. Ona zapravo najviše trpi dok nepravilno sedimo ili stojimo, zato što mišići kojima je obložena polako popuštaju pod teretom.

Vremenom zbog lošeg načina života, kičma počinje da popušta pred degenerativnim promenama kao što su išijas ili spondiloza. Neka od tih oboljenja su genetski predodređena i njihove posledice možemo ublažiti. Kiropraktika je nemedicinska metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima koštano-mišićnog sistema, kao i poremećajima rada unutrašnjih organa koji su ovim oboljenjima izazvani. Indikacija za primenu ove metode je bol, jer pavilno primenjena metoda rezultuje trenutnim olakšanjem tegobe. To ne znači da se problem neće ponoviti jer ipak kiropraktika nije sistemsko rešenje zdravstvene tegobe.

Tehnika kiropraktike

Tehnike izvođenja ove metode se sastoje zapravo u postavljanju tela osobe koja se leči u takve položaje koji omogućavaju lagana segmentarna istezanja i rasterećenja kičmenog stuba, kukova ili ramenog pojasa, odnosno bolnog dela. Tad kiropraktičari rukama vrše kontrolisan pritisak na zglobove koji su se razlabavili ili im je kretanje postalo ograničeno zbog uklještenja mišića. Efekti koji se osećaju odmah posle prvog tretmana su odstranjivanje bola i rasterećenje tela, jer se meko okolno tkivo zgloba i periferni nervi oslobađaju patološkog pritiska koji je izazivao taj bol. Takođe, vraća se fiziološka elastičnost mišića pošto se zglobne površine koje su dislocirane, vraćaju na mesto.

U principu, kiropraktičar radi istezanje kičme, odnosno ,,kida’’ okoštale veze u zglobovima. U zavisnosti od teškoće stanja u kom se nalazi kičma, pod uslovom da povrede nisu ozbiljnije, najčešće nakon nekoliko tretmana se oseti trajno olakšanje. Ipak, pre podvrgavanja tretmanu kod kiropraktičara, mora se postaviti sigurna dijagnoza stručnim pregledom rendgenom. Potrebno je napomenuti da je ova metoda samo početni korak na putu izlečenja, jer se uz kiropraktiku moraju primenjivati i fizikalne procedure, a kasnije i program vežbi, jer je samo onda put do izlečenja siguran.

Školovani kiropraktičari se najčešće povezuju sa takozvanim ,,kostolomcima’’. Ne verujte raznim pričama i preporukama za bake i deke koji se nalaze u svakom selu i imaju ,,čudotvorne ruke i dar od Boga’’. Vašu kičmu poverite proverenom stručnjaku i budite bezbrižni.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: