Kivi – zdravo voće

Ovo voće potiče iz Kine. Stručnjaci se slažu da je veoma hranljiv i ima veoma blagotvorno dejstvo na zdravlje čoveka.

– kivi je bogatiji vitaminom C od pomorandže. Dakle, kivi veoma doprinosi osnaživanju imuniteta i deluje preventivno kada se radi o različitim infekcijama.

– naučna ispitivanja došla su do zaključka da ovo voće može da deluje preventivno i da pomogne u lečenju kada je reč o oboljenjima disajnih puteva koja imaju sličnosti sa astmom. Takođe, ima tvrdnji i da doprinosi u lečenju dece od kašlja i teškoća u disanju.

– svima koji pate od gingivitisa savetuje se da što češće jedu kivi, da bi se teškoće umanjile.

– kivi veoma obiluje kalijumom i tome premašuje bananu. Kalijum veoma dobro utiče na krvne sudove, pa tako i na krvni pritisak i srce.

– obiluje vlaknima što znači da odlično utiče na probavni sistem i smanjuje rizik od nastanka kancera debelog creva.
zbog svojih vlakana spada u prirodne laksative. Zaključci stručnjaka su da kivi, usled obilja vlakana, daje doprinos u umanjenju holesterola i kontroli šećerne bolesti.

– kivi obiluje i antioksidansima, a samo neki od njih su A, E i C vitamin, koji imaju veoma dobro delovanje na oči. Antioksidansi savladavaju slobodne radikale, pa ovo voće doprinosi i da duže zadržite mladoliki izgled.

– iako je veoma hranljiv, siromašan je mastima, a obiluje mineralima. Prema tome, savršen je za sve ljude koji žele da smršaju.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: