Koja je najbolja lokacija za vašu nekretninu?

Ako želite da kupite stan ili kuću, prvo pitanje koje će vam svako postaviti jeste gde planirate da kupite nekretninu.

I nije ni čudo što svi prvo za lokaciju pitaju.

Upravo lokacija najviše diktira cenu jedne nekretnine. Međutim…

Najčešće izbor lokacija za kupovinu stana ili kuće u vezi je sa ličnim finansijama, ali postoje i određeni rizici sa kojima možete suočiti prilikom izbora lokacije. I nije to sve.

Iako je prodaja nekretnina u Beogradu u porastu i predviđa se da će tako i ostati i u ovoj godini, treba imati na umu sledeće. Postoji nekoliko određenih faktora na koje posebno treba da obrati pažnju ukoliko želite da investirate u nekretninu.

# 1 Ekonomski faktor

Uvek birajte lokaciju koja može da se pohvali dobrim izgladom. Šta to znači? Obratite pažnju na pojačan rast stanovništva, otvaranje novih lanaca supermarketa, a takođe se raspitajte da li postoje ulaganja u lokalnu industriju i hoće li biti otvaranja novih radnih mesta.

Da, da. Sve to ima veze prilikom kupovine stana- a najbolji vodič za kupovinu biće vam stopa popunjenosti.

Da li znate šta je stopa popunjenosti?

Recimo, ako zgrada ima 100 stanova, a stanari su se uselili u 40 stanova, onda je stopa popunjenosti 60%. Imajte na umu da lokacija nije baš povoljna, a ako je stopa popunjenosti visoka i obrnuto. Lokacija je povoljnija ako je stopa popunjenosti niža.

# 2 Stanovi za iznajmljivanje i njihove pogodnosti

Bilo da kupujete stan za sebe ili želite da ga koristite za iznajmljivanje, trebalo bi uvek da imate na umu sve pogodnosti koje vam donosi određena lokacija. Ako birate nekretninu za izdavanje onda se odlučite za deo grada  koji ima dobru saobraćajnu povezanost i u čijoj je blizini škola, kao i dom zdravlja, ali i market i slični objekti.

Dobra potražnja se uvek bazira na pogodnostima koje jedna lokacija nudi. Zato prilikom kupovina stana uvek razmišljajte gde biste voleli da živite da ste podstanar i šta je sve što bi trebalo da imate u blizini doma.

Ukoliko, opet napominjemo, birate stan koji će vam kasnije služiti za izdavanje, onda nema mesta vašim ličnim željama i prohtevima, a i mogućnostima. Uvek razmišljajte u takvim situacijama iz ugla ljudi koji su vaša ciljna grupa, onih koji žive iz vašeg komšiluka i koji nemaju sopstvenu nekretninu.

# 3 Razmišljajte dugoročno!

Prilikom odabira adekkvatne lokacije, uvek razmišljajte svojom glavom. Naime, iako vam se čini da će najbolja lokacija biti jedna, promislite još jednom. Hoće li u budućnosti taj deo grada bit ii dalje popularan?

Dakle, nemojte razmišljati u sadađnjem trenutku, već mislite na neki dugoročni cilj, mislite na duže staze. Isplativost i jeste u dugoročnosti, ne zaboravite to!

# 4 Različite lokacije imajte na umu!

Ako ne kupujete samo jednu nekretninu, nego se odlučujete za nekoliko stanova, onda zapamtite jedno. Nikada se nekretnine ne kupuju u istom delu grada. Uzmite kalkulator i izračunajte šta vam se najviše isplati. Tropkovi održavanja su različiti na različitim lokacijama, a ni porez nije isti na imovinu. Pametno računajte šta vam je činiti!

# 5 Upravljajte sopstvenom imovinom!

Niko vam ne garantuje da ćete imati samo dobit ukoliko kupite najbolju nekretninu na najboljoj lokaciji. Loše održavanje i nepravilno upravljanje nekretninom može samo da vam donese više štete nego koristi, zato pamet u glavu i pažljivo brinite o svojoj imovini!

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: