Koji stomatološki tretmani su bezbedni za trudnice i kada?

Stomatološka zaštita se ne zaustavlja samo zato što ste trudni.

U stvari, još je važnije držati vaše oralno zdravlje pod kontrolom: kada ste u trudnoći, vi ste u većem riziku da vam se zubi pokvare, da dobijete bolesti desni i ostale slične probleme.

Mirnost majke je veoma važna za zdrav razvoj fetusa. Možemo smanjiti broj mogućih problema i faktora stresa ako se unapred pripremimo za trudnoću.

Ali kako to sve da planiramo? Pokazaćemo vam!

Kalendar: Trudnice kod zubara

  • Stomatološka zaštita u prvom tromesečju: Prvo tromesečje trudnoće je najopasniji period u vezi sa zdravljem fetusa. Osim ako nije hitan slučaj, ne preporučujemo nikakvo zubno lečenje u ovom vremenskom periodu.
  • Stomatološki tretman u drugom tromesečju: Drugo tromesečje je najpogodniji period za primenu zubnog tretmana.
  • Stomatološka zaštita u trećem tromesečju: Kao i u drugom tromesečju, prvi deo trećeg tromesečja je bezbedan za zubno lečenje. Međutim, ne preporučujemo nikakvo zubno lečenje za drugi deo tromesečja kako se zdravlje bebe ne bi ugrozilo na taj način.

Da li su rendgenski zraci bezbedni?

Jedna od najčešćih zabrinutosti budućih majki u vezi sa posetom stomatologu je izloženost zračenju rendgenskih zraka.

Međutim, savremeni rendgenski zraci koriste veoma niske doze zračenja, a pojedinačna doza nije obično dovoljno visoka da izazove neželjene efekte u razvoju fetusa. Zubar će takođe osigurati da je vaša beba zaštićena od zračenja korišćenjem zaštitne olovne ploče.

Iako su rendgenski snimci bezbedni, zubar ih i dalje može izbegavati, naročito tokom prvog tromesečja ako imate samo rutinski pregled. Ali ako imate stomatološku hitnu intervenciju ili ozbiljan, nespecifičan bol, x-zraci mogu biti potrebni kako biste svojim zubima pomogli u efikasnom planiranju lečenja.

Mogu li dobiti anesteziju?

Ako vam je potreban stomatološka intervencija tokom trudnoće, anestetik se i dalje može bezbedno koristiti kako biste se opustili i izbegli bol. Od ključnog je značaja da obavestite svog zubara o svojoj trudnoći, tako da može izabrati odgovarajuće anestezije i odgovarajuće količine.

Anestetike koji sadrže feliressin treba izbegavati tokom trudnoće, jer ova hemikalija ograničava krvne sudove – samo pitajte svog zubara ako imate bilo kakva pitanja ili brigu o tipu anestezije koju koristi.

Vaš zubar će koristiti najmanju koncentraciju anestezije za vrstu procedure koja se sprovodi, ali ipak dovoljno da vam pomogne da se osećate opušteno. Kad se osećate prijatno, vaše telo i beba će biti pod manjim stresom.

Mogu li dobiti ortodontski tretman tokom trudnoće?

Ako ste već u ortodontskom tretmanu, ne biste trebali prestati samo zato što ste trudni. U toku trudnoće možete čak imati i nove proteze, iako vaš stomatolog ili ortodont može da preporuči da sačekate sve do porođaja, jer se ponekad mogu javiti komplikacije.

Ugradnja fiksne proteze zahteva rendgensko snimanje, koje bi stomatolog možda želeo da izbegne tokom prvog tromesečja. Ako se vaše lice i usta menjaju prilikom dobijanja na težini tokom trudnoće, to bi moglo značiti da se bravice moraju prilagoditi ili da treba uzeti nove otiske zuba kako biste dobili novi set alignera. Ove promene inače mogu povećati ukupne troškove.

Neke žene doživljavaju oticanje desni i drugih tkiva lica tokom trudnoće, što ponekad može izazvati iritaciju od žice ili bravica. Vaš zubar ili ortodont vam može prepisati gelove koji su bezbedni za upotrebu u trudnoći, kako bi vam pomogao da umanjite bol ili iritaciju.

Izvor: Dental Implant Beograd

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: